Tuesday, February 15, 2011

SERBIA's GREAT NATIONAL HOLIDAY / Serbia marks Statehood Day, Constitution Day, Serbian Armed Forces Day and Orthodox Candlemas / Дан државности Србије February 15, 2011Serbia's army guard of honour salutes during a Statehood Day
 ceremony at the Tomb of Unknown Soldier,
on Mount Avala, near Belgrade, Serbia.
Serbia celebrates the 207th anniversary of the
first Serbian uprising
 and the creation of the modern Serbian state.
Photo by Darko Vojinovic (AP) Feb. 2011Serbian honor guard February 14, 2011

FROM THE HEART OF A SERBIAN PATRIOT IN BELGRADE:

On Serbian National Day, the Serbian Minister of Defense Dragan Sutanovac laid a wreath at the Tomb of the Unknown Soldier on Avala mountain in Belgrade, with state and military honors.

Serbian President Boris Tadic awarded the Medals for Bravery Milos Obilic to deserving citizens, as well as members of the Ministry of Interior and the Serbian Armed Forces, in the Serbian Presidency building. This historic medal that has been re-established, is given to individuals who demonstrated enormous courage and bravery by risking their own lives to save other people's lives and property.

Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic paid tribute in the historic town of Topola to the leader of First Serbian Uprising Karageorge, at the church of Saint George at Oplenac, where Karageorge - the father of modern Serbia, is burried.

Marking the 207th anniversary of the 1804 First Serbian Uprising - which was the beginning of the rebirth of the Serbian state, a Liturgy was served in the Church of the Ascension of the Lord in Orasac, by Bishop of Shumadia, Jovan.

After the Liturgy, in Maricevica Jaruga, from where the rebels actually went into battle against the Turkish oppressors, wreaths were laid at the nearby monument by representatives of the Serbian Government, Parliament, Armed Forces and the Serbian Royal House of Karadjordjevic (Kara-george-vich), whose founder was Karageorge. Members of the diplomatic corps also attended the event.

Today was a non-working day for all state institutions.

Our land, country, freedom was not just handed over to us on a silver platter. We were not that fortunate. The Serbian people always had to struggle and pay an enormous sacrifice for their freedom, against much bigger and stronger enemies.

This country may be small but in my heart it is as big as the sky. We must never forget who we are and we must not try to be something that we are not. Political and economic alliances are necessary, as long as that does not take away our national, historic, cultural, and religious identity.


Alex M.
Belgrade, Serbia
February 15, 2011

*****

Radio-Television Serbia
PTC
February 15, 2011

NOTE: Please click on the link at the end of this article to view television coverage.

Низом манифестација, широм земље обележени Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић доделио медаље за храброст "Милош Обилић". Изасланик председника Тадића, министар одбране Драган Шутановац положио венац на гроб Незнаног јунака на Авали.

Широм Србије, низом манифестација обележени су Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић поводом Дана државности доделио је медаље за храброст "Милош Обилић" припадницима Министарства унутрашњих послова и Војске Србије и грађанима, који су се истакли храбрим и племенитим поступцима.

Тадић је, приликом уручења одликовања, истакао да су несебичност и солидарност вредности које се морају неговати и да појединци који су истичу тим особинама дају суштински допринос државности Србије.

"Морамо да упутимо поруку свима у Србији да несебичност, солидарност и лична храброст јесу високо поштоване вредности, да сви те вредности морају да поштују, а изнад свих - институције Србије", рекао је Тадић.

Данашњи празник је, како је рекао Тадић, прилика да се освежи сећање на све оне који су уградили свој живот и идеале у државност Републике Србије.

"Уверен сам да поред институција и административних показатеља и појединци јесу они који суштински и вредносно доприносе успостављању српске државности, а без тих вредности институције и границе немају смисао", рекао је Тадић.

У склопу обележавања Дана државности и Дана Војске изасланик председника Републике Бориса Тадића, министар одбране Драган Шутановац, положио је венац на гроб Незнаног јунака на Авали и уписао се у спомен књигу.

"Слава свим знаним и незнаним јунацима који су дали своје животе за одбрану највеће вредности - слободе, за просперитетну, демократску и слободну Србију. Живела Србија", уписао је у спомен књигу министар одбране.

У име Војске Србије венац су положили начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић, командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак и командант Копнене војске генерал потпуковник Љубиша Диковић.

Премијер Мирко Цветковић положиo je венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу и одаo пошту јунацима Првог српског устанка и вођи Првог српског устанка Ђорђу Петровићу Карађорђу.

Цветковић је поручио да је енергија и снага коју су устаници испољили у борби против ропства, Србији потребна и данас, "али не зато да бисмо ратовали, већ да бисмо стварали бољу државу, да бисмо ушли у реформе, направили модерну европску Србију".

Поводом 207. годишњице Првог српског устанка владика шумадијски Јован служио је литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу. У Марићевића јарузи, одакле су устаници кренули у борбу против турског освајача одржан је помен, а на спомен-обележје српским јунацима положени су венци.

Укази о постављењима и унапређењима

Поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије, председник Борис Тадић донео је указе о постављењима и о редовним и ванредним унапређењима.

Указом о редовном унапређењу генерал-потпуковник Милоје Милетић унапређен је у чин генерала. Генерал-мајор Миодраг Јевтић постављен је за ректора Универзитета одбране, а бригадни генерал Милан Бјелица за заменика начелника Генералштаба Војске Србије.

Бригадни генерал Горан Радовановић постављен је за заменика команданта Команде за обуку, а пуковник Миломир Тодоровић за команданта Гарде Војске Србије. Пуковник Дејан Јанковић постављен је за начелника Управе војне полиције, а пуковник Душко Жарковић за начелника штаба у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Пуковник Желимир Глишовић постављен је за команданта Треће бригаде Копнене војске, пуковник Предраг Бандић за команданта 204. авијацијске базе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, док је пуковник Маријан Новаковић постављен за начелника Војномедицинске академије.

Указима председника Тадића у чин генерал-потпуковника унапређени генерал-мајори Петар Радојчић и Александар Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Славољуб Јанићијевић и Горан Зековић.

Указима председника Тадића о ванредним унапређењима у чин генерал-мајора унапређени су бригадни генерали Милан Бјелица, Митар Ковач и Видоје Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Бојан Зрнић и Чедомир Бранковић.

Сећање на устанике

У Србији се 15. фебруар слави као сећање на 1804. годину, када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, као и на 1835. годину, када је Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије, такозвани Сретењски устав.

Сретењски устав је један од првих демократских устава у Европи, чији је творац Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и књажев секретар. У њему су биле изражене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Устав је рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. године и белгијски устав од 1831. године. Због значаја тог устава, Скупштина Србије је 10. јула 2001. године одлучила да Сретење буде Дан државности.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/843106/%D0%94%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.html
 
 
*****

Politika Online
February 15, 2011

Тадић: Племенити појединци темељ државности Србије

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић доделио је данас, поводом Дана државности, медаље за храброст "Милош Обилић" припадницима Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, и грађанима који су се истакли храбрим и племенитим поступцима.

Тадић је том приликом истакао да су несебичност и солидарност вредности које се морају неговати, и да појединци који су истичу тим особинама дају суштински допринос државности Србије.

"Морамо да упутимо поруку свима у Србији да несебичност, солидарност и лична храброст јесу високо поштоване вредности, да сви те вредности морају да поштују, а изнад свих - институције Србије", рекао је Тадић.

Данашњи празник је, како је рекао, прилика да се освежи сећање на све оне који су уградили свој живот и идеале у државност Републике Србије.

"Уверен сам да поред институција и административних показатеља и појединци јесу они који суштински и вредносно доприносе успостављању српске државности, а без тих вредности институције и границе немају смисао", рекао је Тадић.

Он је изразио уверење да Србија има сјајну будућност упркос свим тешкоћама које је погађају у последњој деценији.

Свечаности у згради Председништва Србије присуствовали су, између осталих, премијер Мирко Цветковић и министри, председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, народни посланици и патријарх СПЦ Иринеј.

Медаље за храброст "Милош Обилић" уручене су седморици припадника и једној припадници Министарства унутрашњих послова и Војске Србије, као и двојици грађана.

Златном медаљом за храброст "Милош Обилић" постхумно је одликован Владимир Грандић, који је погинуо 11. априла 2009. године у Новом Саду, на службеној дужности, када је покушао да спречи бекство пљачкаша више златара.

Грандић, у кога су разбојници испалили више хитаца, наневши му смртоносне повреде, показао је висок степен самоиницијативе, пожртвовања и храбрости, наведено је у образложењу.

Исту медаљу добио је и полицајац у Сектору за ванредне ситуације Марко Радовановић, који је маја прошле године учестовао у спасавању људи из бујичне поплаве реке Пчиње у месту Трговиште.

Он је том приликом прешао кроз набујалу реку Пчињу и ризикујући сопствени живот дошао до угроженог лица које се држало за стабло опкољено водом, привезао га за спасилачко уже и извукао га на безбедно место.

Радовановићев колега Синиша Глишић такође је одликован златном медаљом за храброст "Милош Обилић", пошто се у 20 година дугој каријери истакао у гашењу великих пожара, а посебно на спасавању и евакуацији више лица угрожених у пожару у хотелу "Метропол" 2002. године.

Тадић је истом медаљом одликовао и припадника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића, који је у богатој каријери обављао важне функције у МУП-у Србије, а у акцији хапшења више чланова криминалне групе 1999. године, је рањен, док су двојица његових колега погинула.

Он је 2000. године учествовао у формирању Посебног одељења за сузбијање корупције и организованог криминала "Поскок", где се истакао у расветљавању кривичних дела отмица почињених од стране "Земунског клана".

Био је, између осталог, шеф Одсека за сузбијање организованих убистава, отмица, изнуда и уцена у Управи за борбу против организованог криминала (УБПОК), а 2003. године постављен на место начелника тог одељења, потом је био начелник Управе криминалистичке полиције за град Београд, од 2001. године вођа тима за расветљавање кривичних дела почињених од стране припадника "Земунског клана", а потом и тима за расветљавање убиства Зорана Ђинђића...

Председник Србије је златном медаљом за храброст "Милош Обилић" одликовао и једну припадницу МУП-а - Биљану Лазаревића, која је, између осталог, од 2002. до 2011. године учествовала у више међународних организација, а као једина жена полицијски службеник била припадник првог контигента МУП-а Србије у мирновној мисији УН у ЛИберији, потом у Хаитију, где је после земљотреса показала изузетну храброст и залагање, не штедећи свој живот.

Тако је у ноћи када се земљотрес догодио, организовала пружање помоћи свим унесрећеним у непосредном окружењу где се затекла, а са колегама је одбила евакуацију, с образложењем да још нису завршили све постављене задатке. Истом медаљом одликован је и Дејан Заставниковић, млади београдски полицајац, који је тешкорањен док је обављао дужност унапређења безбедности ученика и школа, новембра 2010. године.

Наиме, он је спречио бекство разбојника, тако што је са колегама кренуо у потеру за њима, када је тешко рањен у раме и усну, али је и поред тога ухапсио прекршиоце, показавши висок степен храбрости, професионализма и пожртвованости.

Тадић је том медаљом одликовао и мајора авијације Војске Србије Слободана Јоцића, због исказане личне храбрости приликом извршавања летачких задатака.

Он је јуна 2010. године, на тактичком полигону аеродрома Лађевци, када је извођена летачка обука у гађању, ракетирању и бомбардовању циљева на земљи са авионом Ј-22 ОРАО, био у авиону у којем је дошло до отказивања уређаја.

Пошто је летео до потпуног утрошка горива Јоцић је усмерио авион у ненасељено место, како би спречио настајање људских жртава и додатне материјалне штете, а потом се катапултирао из њега, а летелица је пала у Книћко језеро.

Сребрном медаљом за храброст "Милош Обилић" одликован је поручник ВС Дејан Милосављевић, који је јуна 2008. године у пожару у згради у Панчеву показао пожртвованост у спасавању људи из дела зграде где је био ограничен приступ ватрогасцима, при чему је добио телесне повреде.

Златну медаљу "Милош Обилић" добио је и грађанин Борис Бушић који је покушавши да спречи пљачку поште у Београду тешко рањен почетком ове године.

Сребрна медаља "Милош Обилић" уручена је Дарку Тијанићу који је ове године на путу Куршумлија-Ђавола Варош скочио у залеђену реку и спасао возача који је возилом слетео са пута.

Танјуг

објављено: 15.02.2011

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Tadic-Plemeniti-pojedinci-temelj-drzavnosti-Srbije.sr.html
 
*****


The great "Karageorge"
George Petrovic*****


If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: