Tuesday, December 20, 2011

Pariz: Sećanje na kralja Petra Prvog // "Novosti" Dec. 19, 2011

Novosti
Goran ČVOROVIĆ
19. decembar 2011. 20:58

U Parizu otkrivena spomen-ploča srpskom kralju Petru Prvom u aveniji koja nosi njegovo ime. Ploču otkrili ambasador Dušan Bataković i predsednik pariske opštine Fransoa Lebel


Ambasador Bataković i Fransoa Lebel,
Princeza Barbara i vajar Ljubiša Mančić

NA Svetog Nikolu, u ponedeljak je u Parizu otkrivena spomen-ploča, reljef od bronze, s likom kralja Petra Prvog, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, u aveniji koja već dugo nosi njegovo ime. Ploču su, na stogodišnjicu zvanične posete kralja Petra Francuskoj, otkrili ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković i gradonačelnik Osmog pariskog arondismana Fransoa Lebel.

- Kralj Petar Prvi Karađorđević je već postojeće temelje francusko-srpskog prijateljstva, stvarane tokom čitavog 19. veka, značajno ojačao u vreme svoje vladavine, poznato kao zlatno doba Srbije. Njegovo ime deca u Francuskoj znaju iz udžbenika, a u vojnim akademijama izučavaju kao jednu od svetlih figura francuskih savezništava u jugoistočnoj Evropi. Kralj Petar je takođe moralna ličnost bez premca u našoj modernoj istoriji, sigurno naš najpopularniji vladalac u 20. veku, u vreme kada je oslobodio demokratsku energiju Srbije i pomogao da Srbija postane stožer okupljanja južnoslovenskih naroda - rekao je ambasador Bataković, otkrivajući ploču.


Ambasador je poručio da stara prijateljstva imaju veliku važnost, i da ih treba održavati i obnavljati.

- Inaugurišući ovu spomen-ploču, još jednom smo pokazali da računamo na važnu podršku Francuske, strateškog partnera Srbije, u našem teškom, ali odlučnom, putu integracije u EU, što je glavni cilj spoljne politike Srbije - kazao je Bataković.

Predsednik opštine Fransoa Lebel je istakao da je ovo izuzetna prilika za obnovu odnosa između dve zemlje, koji su prethodnih godina bili malo pomućeni.

- Francuska i Srbija odavno imaju veoma bliske veze. Zato je ova lepa pariska ulica i ponela ime kralja Petra. Srpski kralj Petar Prvi je bio veliki prijatelj Francuske, kralj demokrata, jedan od onih koji su imali izuzetan značaj u Prvom svetskom ratu. Francuska na njega ima najlepše sećanje - izjavio je Lebel za „Novosti“.

Reljef je postavljen na fasadi hotela „De Ser“, na broju 41 avenije koja nosi kraljevo ime.

- Odabrali smo najupečatljivije mesto, na divnoj fasadi, u blizini raskršća s Avenijom Žorž Peti, tamo gde će najbolje doći do izražaja - objasnio je gradonačelnik Lebel.

Kraljevsku porodicu na svečanosti predstavljala je princeza Barbara Karađorđević, koja sa suprugom, princom Aleksandrom Pavla Karađorđevićem, živi u Parizu.

- Veoma sam počastvovana. Ovo je zaista lep omaž velikom kralju Srbije u jednoj od najlepših ulica u Parizu - rekla je princeza Barbara.

Otkrivanju ploče su, između ostalih, prisustvovali i ambasador BiH Nina Sajić, ambasador Srbije pri Unesku Zorica Tomić, vojni izaslanik Rusije, predstavnici francuske vojske, Crne Gore, boračkih udruženja i srpske dijaspore iz Pariza.

PRIZNANJE ZA SLUŽNIMA

Po otkrivanju spomen-ploče, u rezidenciji srpskog ambasadora u Parizu održana je svečanost na kojoj su podeljeni medaljoni s likom kralja Petra zaslužnima za ovaj projekat, predsedniku opštine Fransoa Lebelu, ambasadoru Dušanu Batakoviću, admiralu Anriju Lakaju i predstavniku dijaspore Petru Petroviću.

- Svaki umetnik sanja da mu delo zauvek ostane u Parizu, a naročito mi je drago jer se radi o reljefu velikog srpskog kralja Petra Prvog - poručio je autor ploče i medaljona Ljubiša Mančić.


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:358453-Pariz-Secanje-na-kralja-Petra-Prvog


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: