Wednesday, February 15, 2012

Dan državnosti Srbije - February 15, 2012 / Radio-Televizija Srbije (RTS)

RTS
Radio-Televizija Srbije
February 15, 2012

Svečanostima širom zemlje obeležava se Dan državnosti. Centralna manifestacija biće održana u Domu Narodne skupštine gde će predsednik Srbije Boris Tadić uručiti odlikovanja.

Širom Srbije obeležava se Dan državnosti. Premijer Mirko Cvetković položio je na Oplencu lovorov venac i uz visoke državne i vojne počasti odao poštu voždu Karađorđu, vođi Prvog srpskog ustanka i prvom vladaru obnovljene Srbije.

Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa, na Karađorđevom grobu, u ime vlade položio venac na kojem piše: "Slavom ovenčanim precima Vlada Republike Srbije".

Premijer je tom prilikom svim građanima čestitao Dan državnosti ukazavši na značaj 15. februara, koji se od 2001. godine slavi kao državni praznik.

Dan državnosti i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka, obeleženi su u Marićevića jaruzi kraj Orašca, odakle je vožd Karđorđe poveo ustanike na oslobođenje od osmanlijske vlasti.

U ime Vlade Srbije venac na spomen obeležje položio je ministar kulture i informacionog društva Predrag Marković, koji je istakao da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što mi danas slavimo. Vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva šumadijske eparhije, održao je pomen ustanicima iz 1804. godine.

Na centralnoj manifestaci u Domu Narodne skupštine, predsednik Boris Tadić uručiće odlikovanja istaknutim pojedincima i ustanovama za naročite zasluge u oblasti sporta, kulture, bezbednosti, medicine i nauke.

Predsednik je odlikovao 17 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima tenisera Novaka Đokovića, pozorišnog reditelja Dejana Mijača, teatrologa Jovana Ćirilova, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca, Srpsko lekarsko društvo, Istraživačku stanicu "Petnica", doktora Miodraga Stojkovića, kao i pojedine pripadnike Žandarmerije, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Vojske Srbije.

Na svečanosti će, kako je Tanjugu potvrđeno u Vladi Srbije, osim predsednika Tadića, govoriti Novak Đoković i Jovan Ćirilov.

Centralnu manifestaciju obeležavanja otvoriće predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, koja će u holu Doma Narodne skupštine otvoriti izložbu "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije".

Jedan od eksponata biće i replika Sretenjskog ustava, koja će ostati trajno izložena u parlamentu.

Svečanost u Domu Narodne skupštine će direktno prenositi Radio-televizija Srbije.

Dan državnosti Srbije obeležen je i u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca na spomenik poginulima u ratu 1999. godine u Kosovsko-mitrovačkom okrugu.
Vence na spomenik položili su predstavnici lokalne samouprave i udruženja boraca.

"Pored toga što danas slavimo Dan državnosti, mi odajemo počast svim Srbima koji su stradali na Kosovu i Metohiji, a koji su svoje živote dali za odbranu teritorijalnog integriteta i suverentiteta Srbije", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Slava ustanicima

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kad je u Orašcu počela borba za konačno oslobođenje od petovekovnog ropstva pod Turcima.

Ubrzo posle toga Srbi su ušli u otvoreni rat sa Turskom, čiju su vojsku nekoliko puta potukli. Najveće pobede ustanici su izvojevali kod Ivankovca 1804. godine, na Mišaru i kod Deligrada 1805. godine.


Slom ustanka počeo je 1812. godine pošto su Rusi morali da se povuku zbog Napoleonovog pohoda na Moskvu. Potpisan je Bukureški mir, kojim je bilo predviđeno da Srbija dobije autonomiju i da se Turci vrate u Beograd. Te uslove Srbi nisu hteli da prihvate.

Posle toga turska vojska napala je oslobođenu teritoriju iz tri pravca. Otpor srpskih ustanika slomljen je padom Beograda 7. oktobra 1813. godine.

Iako ugušen Prvi srpski ustanak utro je put za dalju borbu Srba za oslobođenje, koja je nastavljena dve godine kasnije podizanjem Drugog srpskog ustanka u Takovu.

Na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Tvorac jednog od najliberalnijih evropskih ustava tog vremena je Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije i knežev sekretar. U njemu su bile izražene potrebe srpskog društva za emancipacijom, razbijanjem feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Politika/1045406/Dan+dr%C5%BEavnosti+Srbije.html*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: