Tuesday, February 14, 2012

Pomen Britanki koja je Srbiji dala srce - Elizabet Ros / "Vesti011" Feb. 14, 2012

*****

Vesti011
Objavljeno dana 14.2.2012.
February 14, 2012Na Varoškom groblju u Kragujevcu služen pomen povodom 97 godina od smrti doktorke Elizabet Ros, Škotlanđanke koja je umrla od tifusa u kragujevačkoj bolnici 1914, gde je lečila srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu.

Elizabet Ros je došla u Srbiju kako bi pomogla u suzbijanju epidemije pegavog tifusa.

Pomenu su prisustvovali ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport, ambasador Kanade Roman Vaščuk i ambasadorka Australije Helena Stadert.

Pored predstavnika ambasade vence kraj spomenika britanskim humanitarnim radnicama položili su predstavnici Kragujevca, Crvenog krsta Srbije, Srpskog lekarskog društva, Vojske Srbije, Komore medicinskih sestara, Doma zdravlja, Udruženja ratnika od 1912. do 1920. godine i Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Ambasador Devenport je kazao da je zahvalan građanima i gradu Kragujevcu koji čuvaju sećanje na Elizabet Ros i druge članice Škotske ženske bolnice.

Devenport je dodao da se ove godine obeležava 175. godišnjica srpsko-britanskih odnosa, podsećajući da su uspostavljeni upravo u Kragujevcu predajom zvaničnog pisma knezu Milošu Obrenoviću.

“Velika mi je čast da prisustvujem odavanju pošte Elizabet Ros, a humanost koju je pokazalo preko 600 clanova medicinskih misija iz Velike Britanije, Kanade i Australije, kao i drugih zemalja i danas jača prijateljstvo među našim zemljama”, rekao je britanski ambasador.

Prema njegovim rečima, danas iskazujemo divljenje za hrabra dela Elizabet Ros i drugih članica misije koje su pružale nesebičnu pomoć Srbiji u strašnim danima za celu Evropu i sa srpskim kolegama borile se protiv pegavog tifusa iako su znale kojim se opasnostima izlažu.

“Pokazale su nam pravi put, da svako od nas treba da da svoj doprinos u onome u čemu je najbolji”, naveo je Devenport.http://www.vesti011.com/2012/02/pomen-britanki-koja-je-srbiji-dala-srce/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: