Wednesday, October 31, 2012

Србија се клања свим јунацима / "RTS - Radio-Televizija Srbije" Oct. 24, 2012


RTS-Radio-Televizija Srbije
среда, 24. окт 2012

Кумановска битка није била само почетак Првог балканског рата, већ и завршна етапа српске револуције, рекао премијер Ивица Дачић. Он је на отварању изложбе посвећене стогодишњици Кумановске битке поручио да се Србија данас и увек клања свим јунацима у борби за слободу и да их никада није, нити ће их заборавити.


Премијер Ивица Дачић (levo)

Дачић је истакао да Кумановска битка није била само почетак Првог балканског рата, већ и завршна етапа српске револуције.

"Тада су сви знали да је Кумановска битка у најнепосреднијој вези са Косовским бојем 1389. године. Та српска битка над биткама, симболички је завршена 70 километара југоисточно од Косовог поља и 523 године касније", рекао је Дачић.

Премијер је додао да је и Београд тада био окићен паролама "За Косово - Куманово".

Дачић је истакао да изложба у Војном музеју посвећена јунацима са Куманова, али и свим другим јунацима који су се борили за слободу.

Према његовим речима, Кумановска битка и Балкански ратови су пример заједничког циља балканских држава и ратова који су имали највећу подршку народа у целој историји.

"Владао је консензус да је дошло време да се заврши турска окупација", рекао је Дачић.

Начелник музеолошког одељења Војног музеја потпуковник Иван Мијатовић рекао је да је мали број артефакта сачуван из периода Кумановске битке и да је већина уништена у ратовима који су уследили после тога, а да је изложба управо уприличена да на једном месту сакупи оно што је сачувано.

Према његовим речима, изложба се састоји од 102 фотографије и 52 предмета представљених кроз модерну композицију.

Премијер Ивица Дачић (levo) и генерал потпуковник Љубиша Диковић

Аутори изложбе "100. година од Кумановске битке - Србија у Балканским ратовима 1912-1913. године" су кустоси музеја поручник Дејан Миливојевић, Вук Обрадовић и Наташа Томић.

Отварању изложбе присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић, представници ВС, војни аташеи страних амбасада у Београду и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије 1912-1913.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: