Saturday, November 10, 2012

Artiljerijskom paljbom počelo obeležavanje Dana primirja / "Vesti Online" Nov. 10, 2012


Vesti Online
10. 11. 2012. 17:10h
Beta | Foto: Fonet
November 10, 2012

Počasnom artiljerijskom paljbom sa Savskog platoa na Kalemegdanu, danas posle podne najavljeno je obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Počelo obeležavnja Dana primirja / Foto: Fonet
 
Primirje u Prvom svetskom ratu i prestanak neprijateljstava potpisano je 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša. Pripadnici Garde Vojske Srbije ispalili su 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa povodom sećanja na taj značajan istorijski dogadaj.
 
Dan primirja svečano će biti obeležen sutra. Premijer Ivica Dačić položiće vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju. Načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, položiće venac na grob Neznanom junaku na Avali.
 
Zastava Srbije na Kalemegdanu / Foto: Fonet
 
Pripadnici Ministarstva i VS učestvovaće u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, i kao i na Groblju Komonvelta.
 
Ceremonija obeležavanja Dana primirja predstavlja čin odavanja počasti svim žrtvama oružanih snaga, kao i civilima nastradalim tokom Prvog svetskog rata.
 
U ponedeljak neradni dan zbog Dana primirja / Foto: Fonet
 
Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konacnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, pbeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****
 

No comments: