Sunday, January 20, 2013

GREGORI KOPLI: SRAMNA IZJAVA PORTPAROLA BAN KI MUNA / "SRNA" / VAŠINGTON, 20. JANUARA 2013

Gregori Kopli
 
VAŠINGTON, 20. JANUARA /SRNA/ - Urednik vašingtonskog časopisa "Odbrana i inostrani poslovi" Gregori Kopli ocijenio je sramnom izjavu portparola generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o izvođenju pjesme "Marš na Drinu" koju su neki mediji prenijeli kao izvinjenje, istakavši da to predstavlja očigledno priklanjanje ekstremističkim i rasističkim elementima koji su protestovali zbog pjesme.

Ugledni politički analitičar iz Vašingtona u pismu generalnom sekretaru UN naveo je da je portparol Martin Nesirki, prihvatanjem zahtjeva ekstremističkih protivnika da se izađe sa saopštenjem zbog pjesme, učinio ustupak pritisku ekstremista.

"Skoro svako nacionalno izražavanje u UN moglo bi da povrijedi bar neku grupu, ali do sada nikada nije izraženo žaljenje, kao što je ovog puta učinjeno. Navodi da pjesma `Marš na Drinu` nije bila u zvaničnom programu i prećutno prihvatanje prividne tvrdnje da su marš pjevale `srpske snage tokom masakra osam hiljada muslimana u Srebrenici`, lažno je i apsolutno i netačno", navodi se u pismu Koplija u koje je Tanjug imao uvid.

Kopli je naglasio da pjesma slavi legitimnu i herojsku odbranu nacije tokom Prvog svjetskog rata.

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Nesirki ponovio je juče da je prvi čovek UN samo "izrazio žaljenje ukoliko su se neki ljudi našli pogođeni" zbog pjesme "Marš na Drinu", ne pomenuvši izvinjenje kako su ranije neki mediji prenijeli njegovu izjavu.

"Svrha koncerta je bila poruka mira i pomirenja, a svesni smo velike osjetljivosti koja prati ovu temu, kao i različitih gledišta", rekao je Nesirski na pres brifingu u sjedištu UN.


http://www.srna.rs/novosti1/71635/sramna-izjava-portparola-ban-ki-muna.htm


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: