Friday, February 15, 2013

Дан државности Србије 2013 / Владa Републике Србије - Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону


На Сретење, пре 209 година – 15. фебруара 1804. године, у малом шумадијском месту Орашцу отпочео је Први српски устанак, за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима. На Сретење, пре 178 година – 15. фебруара 1835. године, донет је први српски Устав, један од најлибералнијих и најмодернијих у тадашњој Европи. Србија 15. фебруара прославља Дан државности, у знак сећања на ове славне историјске догађаје и на почетак стварања модерне српске државе.Фото: европскапесма.орг

Сретење је и верски празник поштован код нас Срба. Везан је за личност Симеона Богопримца, Пресвету Богородицу и њен одлазак у Јерусалимски храм, када је на рукама донела малог Исуса, ради очишћења и обрезања. Према српском веровању, на Сретење се сусрећу зима и пролеће, долазе топлији дани, лакше је ратовати и зато је Српски устанак подигнут на тај дан. Под вођством Карађорђа, у Орашцу је почела борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима.

Касније је Устав 1835. донет да би се подсетили управо на дан када је Србија ступила у рат за остваривање своје државне независности. На ливади крај цркве кнеза Милоша Обреновића, у данашњем центру Крагујевца, окупило се око 2.400 посланика да донесу највиши правни акт.

Рађен по узору на француске уставне повеље из 1814. и 1830. и белгијски устав из 1831. године, Сретењски устав је први модерни српски устав и један од првих демократских устава у Европи. Још тада, Србија је прихватила начело поделе власти на законодатељну, законоизвршитељну и судску. Прокламовала је право на законито суђење, неприкосновесност личности, слободу кретања и настањивања, неповредивност стана, право на избор занимања, а забранила кулук, укинула феудалне установе и аутократску владавину.

Наши преци желели су да Србија буде уређена држава, да у тој држави власт буде контролисана, да та држава почива на правима грађана, равноправности и заштити приватне својине и приватности људи. Данас, наш циљ је да уредимо државу по моделу развијених и стабилних европских земаља.

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: