Tuesday, February 12, 2013

Филм о првој жртви Првог светског рата / "Политика" February 10, 2013

Политика
Бојан Билбија
Oбјављено: 10/02/2013
February 10, 2013

Аутор филма „Седам дана који су променили век” сматра да 100 година од Првог светског рата треба да буде обележено 28. јуна у присуству светских лидераСрушени мост 1914. године

Бошко Савковић, коредитељ и сценариста филма „Седам дана који су променили век”, који се управо припрема, спреман је да се клади да ни један посланик српске скупштине не би данас знао да је Први светски рат почео у Београду.

Зато је покренуо филмски подухват у коме би објаснио шта се заправо десило после Сарајевског атентата у којем је Гаврило Принцип убио престолонаследника Франца Фердинанда.

– Тог дана када је објављен рат, 28. јула 1914. по старом календару, кренуло је пушкарање на Београд. Људи често забораве да су Сава и Дунав били тада државна граница и да је Београд био караула. Те ноћи су Аустроугари напали Београд, а наши су оборили стари железнички мост, који се и данас користи, како они не би могли да пређу реку копненим путем. И, управо ту крај старог моста, пале су прве жртве у Првом светском рату. Са мађарске стране, то је био Иштван Балохи, који је погинуо на води, а са српске млади Душан Ђоновић, који је страдао на копну – открива за „Политику” Бошко Савковић.

Други коредитељ је Андреас Мешу из Аустрије, а филм се ради у копродукцији са аустријском кућом „Артмедија” из Граца.

– Желимо да 100 година након почетка Првог светског рата, где су Аустријанци и Срби пуцали једни на друге, сада заједно направимо филм о тим данима који су променили светску историју. Постојаће две верзије филма, једна за телевизијско приказивање у трајању од око 50 минута, као и дужа верзија коју планирамо да пустимо чак и у биоскопску дистрибуцију. Филм треба да буде документарно-играни. Користићемо документарне делове из Југословенске кинотеке и аустријских и других архива. Постојаће и играни делови, где хоћемо да покажемо судбине прве две жртве у овом рату – каже наш саговорник.

Савковић каже да је апсолутна глупост и неистина да је рат почео у Сарајеву, јер се то десило месец дана након атентата. После аустроугарског ултиматума 23. јула, телеграм о објави рата стигао је редовном поштом, што је било крајње необично, путујући од Беча, преко Пеште и Земуна, до Београда. А одатле и у Крагујевац, где је тада била смештена војска.

– На Новом гробљу у Београду постоји спомен-плоча Иштвану Балохију, где стоји да је он био пешадинац и да је погинуо код Савског моста. Плоча је подигнута 1915, одмах пошто су Аустроугари окупирали Београд. Међутим, годинама се није причало о томе ко је био прва жртва са наше стране, нити ћете име Душана Ђоновића пронаћи било где у архивама или на интернету. И ја сам до тог податка дошао случајно, у разговору са замеником председника Скупштине Београда Зораном Алимпићем, који је то дознао од мађарског амбасадора. Почео сам да копам по архивама. Открио сам страницу листа „Политика” из тог времена и тамо пронашао податке и о српском војнику, 16-годишњем Душану Ђоновићу, ученику Краљевске трговачке академије, који је као добровољац погинуо те ноћи. Аустроугари су кренули бродом да прелазе реку, наши су их дочекали код старог железничког моста и у том пушкарању су обојица погинули – објашњава редитељ.

Идеја филма је да се кроз две судбине, Балохија и Ђоновића, који су погинули те ноћи, прикаже почетак рата у коме је погинуло 20 милиона људи.

– Размишљали смо о томе да, ако Срби раде филм о Првом светском рату, он ће бити оцењен као пропаганда, а ако се укључе и Аустријанци, онда има шансе да буде прихваћено као истина. Пошто моја продуцентска кућа „Алтернатива” доста сарађује са Аустријанцима, није ми много требало да се договоримо. Филм би требало да се снима током овог лета, сада смо у фази претпродукције, завршава се сценарио. Аустријска „Филмкомисија” треба такође да издвоји нека средства за филм, јер он може да кошта између 400.000 и два милиона евра. Мислим да је интерес Србије да покажемо истину свету. Ми смо и даље оптужени и осуђени да смо направили тај рат, мада сви подаци указују да Фердинанд није био омиљен у свету и да су многи желели да му виде леђа. Зато се треба запитати да ли су њега неки црни кругови жртвовали да би се направио повод за Први светски рат – наводи Савковић.

Његова идеја је да 28. јуна 2014, када се буде обележавало 100 година од почетка Првог светског рата, управо у Београду, где је тај рат и почео и где су пале прве жртве, треба да се организује централна комеморација, на коју би били позвани сви светски лидери.

– Мислим да бисмо били наивни као народ када бисмо дозволили другим државама и народима да ту централну комеморацију одрже на неком другом месту у свету, уместо код нас. Јер, рат није почео ни у Енглеској, ни у Француској или негде другде, већ у Београду – поручује редитељ Бошко Савковић.Бојан Билбија
Oбјављено: 10/02/2013
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: