Friday, February 22, 2013

Strah od Dušana silnog / "Novosti" February 22, 2013

Vecernje Novosti
B. SUBAŠIĆ
22. februar 2013. 20:58
February 22, 2013

Otkrivamo: Prenos moštiju Cara Dušana 1968. izazvao paniku u vlasti SFRJ. Komunisti pokušali da spreče postavljanje sarkofaga u crkvi Sv. Marka


MOŠTI cara Dušana odvajkada se smatraju čudotvornima, naročito kad se Srbi nađu u škripcu, kažu istoričari i teolozi. Zato je pre 45 godina prenos moštiju iz Patrijarišije SPC, gde su čuvane u tajnosti, u Crkvu svetog Marka na Tašmajdanu uz prisustvo 6.000 vernika izazvao veliko uznemirenje vlasti SFRJ, otkrio je prof. dr Veljko Đurić.

- Posle nedavne inicijative grupe istoričara i teologa da se car Dušan proglasi svetiteljem započeo sam istraživanje tajanstvene sudbine njegovih moštiju - kaže prof. Đurić. - U arhivu Jugoslavije sam otkrio strogo poverljive dokumente Saveznog izvršnog veća i Državne komisije za verska pitanja, koji svedoče o panici posle najave Patrijaršije SPC da će mošti cara Dušana 18. maja 1968. biti svečano prenete u Crkvu svetog Marka.

Tadašnje vlasti SFRJ ovu vest su saznale iz lista "Pravoslavlje", samo nekoliko dana pre svečanosti i panično poslale agente verskih komisija da istraže "sumnjivu akciju". Njihovi izveštaji svedoče o neprijatnom iznenađenju partijskih aparatčika koji nisu ni znali za postojanje Dušanovih moštiju.

- Dušan Glumac, nekadašnji profesor Bogoslovskog, a tada Filozofskog fakulteta, otkriva komisiji da je kosti cara Dušana u Patrijaršiju doneo profesor Radoslav Grujić - navodi dr Đurić. - On navodi da ih je Grujić čuvao u kartonskoj kutiji u svojoj biblioteci, a naglašava da je patrijarh German morao znati za njihovo postojanje. Glumac ocenjuje svečano prenošenje Dušanovih kostiju kao demonstraciju i poziv na okupljanje Srba.

U "strogo pov." izveštaju o razgovoru "drugova iz Savezne i srbijanske komisije za verska pitanja" kao glavna tema navodi se ispitivanje motiva SPC da se carske mošti prenesu u Crkvu sv. Marka posle decenijskog skrivanja.

- Došli smo do zajedničkog zaključka da se radi o politici rukovodstva SPC, kao "zaštitnika" srpske istorije i srpstva. Budući da je Crkva sv. Marka najprostranija i na najistaknutijem mestu u Beogradu, smeštaj sarkofaga cara Dušana na takvom mestu treba da podseća vernike SPC na Dušanovo carstvo i time budi velikosrpska osećanja - pisali su rukovodstvu SFRJ članovi verskih komisija.

Oni su rezignirano zaključili da se prenos moštiju ne može sprečiti pošto je hiljade građana najavilo dolazak na opelo koje će nad carskim sarkofagom obaviti patrijarh German i arhijereji SPC.

- Međutim, smatramo da patrijarhu Germanu treba zameriti što se čitava akcija pripremila i sprovodi bez ikakvih konsultacija - stoji u poverljivoj "Informaciji u vezi prenosa kostiju cara Dušana" od 16. maja 1968. godine.


ČUDOTVORNE MOŠTI

MOŠTI cara Dušana otkrio je 1927. veliki naučnik i bogoslov profesor Radoslav Grujić prilikom iskopavanja manastira Sveti Arhanđeli kod Prizrena. - Narod, a naročito potomci stare vlastele u doba teških nevolja otimali su se kao o amajlije o kosti velikog cara. Njegovi uspesi izgledali su nenadmašivi, pa su i moštima njegovim pripisivali magičku moć - zabeležio je prof. Grujić koji je decenijama čuvao mošti od kradljivaca relikvija, nemačkih okupatora i ostrašćenih revolucionara.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: