Sunday, March 31, 2013

Чувар српског војничког гробља у Солуну без наследника - Чика Ђорђе нема коме да преда чување гробља / " СРБИН.ИНФО" March 31, 2013

 
 Ђорђа Михаиловића, старог чувара сени српских ратника
на чувеном војничком гробљу заробиле бриге.
На гробљу у Солуну похрањени су посмртни остаци 8.000 српских јунака.

Чика Ђорђе нема коме да преда чување гробља

Повијених леђа у избледелој војничкој униформи, са шајкачом на глави и срдачним осмехом уз војничко држање Ђорђе Михаиловић, најстарији чувар војничког гробља у Солуну, дочекује нову групу туриста који су дошли да виде чувено гробље српских ратника.

Михаиловић, кога сви ословљавају са чика Ђорђе, у 85. години живота са великим жаром и поносом набраја имена јунака чије кости почивају под чемпресима на Зејтинлику. За “Вечерње новости” прича о свом животу који је посветио чувању успомене на српске ратнике. Тешко му, каже, пада што нема наследника који ће наставити породичну традицију.

- Од 1960. чувам српско војничког гробље на Зејтинлику у Солуну, пре мене тај посао су радили мој деда Саво Михаиловић, који је најпре био борац, затим и отац Ђуро, али ето мени се није дало да имам сина, имам ћерку, али се и даље надам унуку – прича чика Ђорђе.

Он је рођен на гробљу, оженио се Гркињом која је са њим управо на гробљу свила породично гнездо. Већ годинама му помаже и у пословима око одржавања гробља.

- Имамо ћерку, али не иде да она спава на гробљу, не може жена сама да одржава, чисти и чува оволико гробље, а ето имам две унуке, бојим се да неће имати ко да ме наследи у овоме, а ко зна, можда и добијем унука – каже Ђорђе.

На гробљу у Солуну похрањени су посмртни остаци 8.000 српских јунака, а причу о храбрим српским борцима, небројано пута испричану, Ђорђе и даље говори са војничким заносом и поносом као и када је први пут говорио опонашајући свог оца.

- Поносан сам што наше гробље, где у костурници у унутрашњости споменика почивају кости 6.000 ратника, а око споменика налазе се гробови још 2.000 војника, дневно посети људи колико и суседне гробове где су похрањени француски, италијански, енглеских и руски војници за годину дана – каже Михаиловић.

Чика Ђорђе уредно брине о сваком гробу, а сваком посетиоцу помогне да покуша да нађе свог рођака. Стигле су га године, али “не да се”, јер како каже, још нема ко да га наследи.http://srbin.info/2013/03/cuvar-srpskog-vojnickog-groblja-u-solunu-bez-naslednika/


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: