Friday, March 22, 2013

Zrenjanin: Kralj na referendumu / "Novosti" March 11, 2013

Novosti
Sl. PAŠIĆ
11. mart 2013. 21:07
March 11, 2013

U Zrenjaninu nova inicijativa za promenu naziva grada, ovoga puta iz GO DSS. Zahtev članice vladajuće koalicije za povratak imena Petrovgrad


Spomenik kralju Petru u centru grada [Zrenjanin]

ZRENJANIN - Malo-malo, pa stranke iz Zrenjanina žele da promene ime grada.

Posle nedavne (neuspele) inicijative iz GO SPO, sada iz GO DSS stiže najava da će takođe zahtevati da se Zrenjaninu vrati staro ime - Petrovgrad, kako se grad po oslobodiocu Kralju Petru I Karađorđeviću zvao od 1935. do 1946.

Nedopustivo je da nam je grad jedini zadržao ime iz komunističkog perioda, i to po imenu narodnog heroja, za koga većina ljudi u gradu ne zna ko je bio i čime je zaslužio takvu čast - saopštava GO DSS, uz najavu da će tokom nedelje detaljnije obrazložiti inicijativu, te uz neskrivenu ljutnju zbog potiranja istorije i korena grada.

DSS je, inače, deo aktuelne koalicije (SNS-SPS) koja upravlja Zrenjaninom, a iz njenih redova je i Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika. Na nedavnim dopunskim izborima za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, kandidat DSS dobro je prošao. Nije se, doduše, našao u drugom krugu, ali stranka je saopštila da je srećna što je po broju osvojenih glasova (konačno) nadmašila "tradicionalnog protivnika" - Čankovu ligu.

Da li osokoljen "vetrom u leđa", ili iz drugih razloga, sada GO DSS želi da menja ime grada. Verovatno će to učiniti prikupljajući potpise na peticiji, koja bi morala da dobije "zeleno svetlo" Skupštine grada i obavezno se nađe na referendumu. Od uvođenja višestranačja u Srbiji, krajem osamdesetih, jednom je već pokušana referendumska izmena naziva.

Iskorišćena je, naime, prilika kada se uklanjao spomenik Žarka Zrenjanina, odnosno, vraćao spomenik kralja Petra u centar grada. Heroj je morao da ustupi mesto kralju (više pod izgovorom obnove starog centra, nego što je to bila volja građana), koji su ipak rekli "ne" promeni imena.

Zanimljivo je da je u svojoj dugoj istoriji grad na Begeju nekoliko puta menjao ime. Od osnivanja, u prvim decenijama 14. veka, zvao se Bečkerek, pa Veliki Bečkerek, da bi 1935. promenio ime u Petrovgrad. S obrazloženjem da mu je ono prethodno bilo "strano, tuđe i nametnuto". Kada su nemački okupatori 1941. ušli u grad, srušili su prvo spomenik kralju, a Petrovgrad je postao Gros Bečkerek. Da bi 1946. promenio ime u Zrenjanin, po revolucionaru i narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Skoro je nepoznato da se Zrenjanin, u jednom burnom periodu svoje istorije, nazivao i Nova Barselona?! Španci su se našli u Banatu početkom 18. veka, kada su Habzburzi izgubili vlast u ovoj pirinejskoj zemlji. Deo svojih pristalica preselili su u Beč i Peštu, a prva grupa Katalonaca naselila se u današnjem Zrenjaninu krajem 1735. Grad su nazvali Nova Barselona, ali nisu dugo izdržali u njemu - nije im odgovarala banatska močvarna klima i za nekoliko godina sve ih je pokosila kuga.


IMA GRB, NEMA DAN

KADA je 2008. proglašen gradom, Zrenjanin je dobio grb - onaj stilizovani iz 1769. sa motivom Uspenja Presvetle Bogorodice. Međutim, stranke nikako ne mogu da se slože oko praznika grada, pa se paralelno obeležavaju 17. novembar - Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, i 2. oktobar, dan kada je 1944. Zrenjanin oslobođen od nemačkog okupatora.
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: