Friday, June 14, 2013

Колекција историјских ћириличних новина - Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" по први пут чини доступним широкој европској јавности 400.000 страница ћириличних новина из Србије - из периода пре 1945. године. / "RTS - Radio Televizija Srbije" June 14, 2013


Radio-Televizija Srbije
RTS
June 14, 2013

У Београду се одржава међународни библиотечки скуп са више од 60 представника националних и универзитетских библиотека европских земаља - један од највећих до сада одржаних у Србији. Тим поводом Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је учинила доступним за широку европску јавност 400.000 страница ћириличних новина из Србије.

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" по први пут чини доступним широкој европској јавности 400.000 страница ћириличних новина из Србије.Под окриљем великог пројекта Европске комисије "Europeana Newspapers" (Новине Еуропеане) у Београду се одржава међународни библиотечки скуп на коме ће међународној јавности бити представљена једна од најзначајнијих колекција историјских новина из периода пре 1945. године.

Ова вредна збирка која на најбољи начин илуструје културно и научно наслеђе Србије биће доступна путем централног портала дигиталних колекција Европе - "Еуропеана".

Истовремено ће ово бити и први пут да се на Интернету нађе један велики корпус ћириличних текстова, што отвара бројне могућности за истраживаче српског језика и писма.

Београд је домаћин за више од 60 угледних гостију из света библиотекарства који долазе из националних и универзитетских библиотека европских земаља.

Скуп треба да допринесе дефинисању најбоље праксе за све будуће пројекте дигитализације новинских садржаја у Европи.
У оквиру скупа је организована и посета Музеју Николе Тесле где ће бити представљени резултати пројекта израде електронске библиографије Николе Тесле, а посебно дигитализације и обраде чланака из његовог личног прес клипинга.

То је изузетно значајан извор за проучавање живота и рада великог научника и први резултати обраде ће бити доступни јавности до краја године на сајту музеја.

Музеј је већ обрадио и чланке доступне на сајту "Chronicling America", где су јавно доступне дигитализоване новине из Сједињених Америчких Држава.

У личном прес клипингу Николе Тесле постоје чланци из европских новина с краја 19. и почетка 20. века, али да би се постигла свеобухватност извора, свакако је важно да се преко пројекта "Europeana Newspapers" дође до чланака у којима се помиње познати научник.

На тај начин би и овај део библиографије пројекта Музеја Николе Тесле, под називом "Теслапедија", био значајно обогаћен. Пројекат је замишљен као интернационална, најобухватнија и интерактивна библиографска база података.http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/1343174/%D0%94%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B5+%D1%9B%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5.html
*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: