Monday, June 24, 2013

SKANDALOZNO: Evropa Gavrila Principa poredi sa Bin Ladenom i od Srbije traže da ga proglasi za teroristu! / "Pravda.rs" June 18, 2013

Pravda.rs
S. Milovanović
Objavljeno: 18. jun 2013, 15:44
June 18, 2013

BEOGRAD-Srbija bi prema mišljenju jednog broja članova Evrpskog parlamenta sledeću godinu i jubilej- vek od početka Prvog svetskog rata morala da dočeka sa jasno definisanim stavom o ulozi Gavrila Principa, člana „Mlade Bosne“ i atentatora na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinada u Sarajevu 1914. što je bio i neposredan povod za izbijanje Velikog rata. Na društvenoj mreži Tviter trojica evropskih parlamentaraca iz Velike Britanije su izneli, za sada, nezvanično, lično mišljenje da bi Srbija trebala da Gavrila Principa i zvanično proglasi za teroristu!

 
Ovo inače nije prvi put da iz raznih evropskih institucija stižu naznake da bi Srbija jubilej stogodišnjice Prvog svetskog rata morala da iskoristi da redifiniše svoju istoriju, tačnije da se ogradi od uloge Principa i ostalih članova „Mlade Bosne“ u sarajevskom atentatu. Tako se nedavno na tribini istorijskog udruženja u Berlinu moglo čuti da je nedopustivo da bilo koja država, uključujući i Srbiju, Gavrila Principa posmatra drugačije osim kao teroristu čiji je kriminalni akt izazvao početak Prvog svetskog rata. Ograđivanje od lika id ela Gavrila Principa podrzaumevalo bi i uklanjanje imena ulice u Beogradu u centru grada, blizu glavne železničke i autobuske stanice. Za sada nikakva inicijativa te vrste nije stigla u Skupštinu grada ali kako nezvanično saznajemo već neko vreme postoji predlog da se ulica Gavrila Principa nazove po heroini iz Prvog svetskog rata Milunki Savić a da Princip dobije neku drugu, manju ulicu u širem centru grada. Istoričar Dušan Stanojević kaže za „Pravdu“ da je svako pominjanje Gavrila Principa kao teroriste ili kriminalca potpuno iskrivljivanje istorijskih činjenica i da se ni Princip a ni „Mlada Bosna“ nisu nikada povezivali sa terorizmom.
 
-Strogo gledano, i iz ugla današnje geopolitičke situacije, sam čin Prnicipa i delovanje „Mlade Bosne“ moglo bi da zaliči na terorizam ali to se nikako ne može porediti sa Al akidom i događajima od 11 septembra 2001. u Njujorku. Za razliku od Bin Ladena Gavrilo Princip je sa svojim saborcima težio nacionalno-oslobodilačkim ciljevima i vodile su ga patriotska ubeđenja. „Mlada Bosna“ je svoje delovanje usmeravala prvenstveno protiv aneksije Bosne od strane Austrougarske koja je to učinila protivno svim važećim tadašnjim političkim konvencijama i pravima, nešto slično što je i NATO savez uradio bombardovavši suverenu SR Jugoslaviju 1999. mimo odluke Ujedinjenih nacija. Aneksiona kriza  nastala je aneksijom Bosne i Hercegovine Austrougarskoj izvršene proglasom cara Franca Jozefa petog oktobra 1908. godine.  Dana 4. oktobra 1908. Bugarska je proglasila nezavisnost, a već sledećeg dana  Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine. U ovaj događaj su, posredno ili neposredno, bile uključene Rusija,Osmansko carstvo, Francuska, Velika Britanija, Italija, Srbija, Crna Gora i Nemačko carstvo. Aktom aneksije, izvedenim bez prethodnog sporazuma sa velikim silama, koje su joj naBerlinskom kongresu  dale mandat za okupaciju Bosne, Austrougarska je izvršila očiglednu povredu međunarodnih ugovora, kaže Stanojević.
 
Ono što je takođe vrlo interesantno kada se govori o Gavrilu Principu i njegovoj organizaciji jeste da je jedan od pristalica „Mlade Bosne“ bio i jedan od najvećih srpskih i svetskih pisaca, nobelovac Ivo Andrić koji to nikada nije krio već je sa ponosom isticao.
 
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****


No comments: