Thursday, July 11, 2013

Држимо се начела “Срби на окуп” - По Видовдану, 29. јуна 2013.г у седишту СНО у Чикагу одржан је 72. Конгрес Српске Народне Одбране у Америци, најстарије националне организације Срба на америчком континенту

www.snd-us.com
July 2013

72. Конгрес Српске Народне Одбране June 29, 2013
  
По Видовдану, 29. јуна 2013.г у седишту СНО у Чикагу одржан је 72. Конгрес Српске Народне Одбране у Америци, најстарије националне организације Срба на америчком континенту.
 
Када то кажемо мислимо на то да ће следеће године ова организација обележити 100 година постојања и истрајања у раду са америчким Србима, увек водећи рачуна да заштити интерес целокупног Српства, било на америчком, европском или другом континенту. То што је Видовдан значио и за оне Србе када су стварали националну заједницу у Америци, значи и данас, па је тако у време тога празника био и позив СНО на окупљање, видовданско окупљање. Увек су се ту решавали како велики тако и мали проблеми, анализирале прилике, славили успеси и узавирала сећања на видовданску етику и епику.
 
Откако је реновиран Дом СНО, захваљујући иницијативи председника и радом веће групе чланова и помагача, скоро сви конгреси су се одржавали у њему. Као национално седиште организације пружа добре услове да се у њему одрже овакви скупови, како по броју гостију тј. делегата, тако и по техничкој опремљености.
 
Тога дана, сала СНО је била пуна делегата који су дошли из разних крајева Америке, а понајвише их је било из превеликог чикашког округа. Неки су овде били по први пут, неки су чести гости на догађајима које ту организује Одбрана.

По верификацији делегата и њиховој прозивци, председник СНО Славко Пановић отворио је конгрес пожелевши добродошлицу, а потом је, као и увек, конгресно зборовање молитвом отворио прота Урош Оцокољић, помоливши се за успешан заједнички рад.

Председник конгреса била је Мара Милановић која је прилично добро водила ток конгреса. Потпредседница конгреса била је Добрана Комненић, делегат из Кливленда. Ово је до сада други пут у историји СНО да је конгрес водила жена. Први пут се то десило када је председавала др. Јелена Павићевић.

Радни део конгреса је протекао конструктивно и у најбољем могућем реду, а на конгресу су присуствовале различите генерације чланова СНО.

Извештај је најпре поднео председник Централног одбора СНО Славко Пановић. Говорио је о свим значајнијим догађајима које је СНО организовала или заједно са другима учествовала, од прошлог до овог конгреса. Стипендије српским студентима, десете по реду, ове године није могао лично да уручи због изненадне болести, али је у Београду све организовано и додељено. Сусрети у СНО познати под називом „Вечери Слободе“ одржавани су сваке три недеље и представљају облик јавних трибина које недостају међу нашим народом у расејању. Лист „Слобода“ редовно излази и на највишем нивоу представља СНО у националном смислу, али је председник Пановић, који је уједно и главни и одговорни уредник, нагласио да је потребно још више претплатника како би лист могао да се самофинансира. Захваливши се свима на помоћи коју су му пружили у раду, председник је апеловао на више одговорног рада и активности током ове и наредне године јер нас очекује велики јубилеј 100-годишњице постојања СНО. У свом 20-годишњем руковођењу Српском народном одбраном, ово ће бити највећи подухват што се тиче организације сопствених догађаја, рекао је председник СНО Славко Пановић.

Потом су своје извештаје изнели Генерални секретар прота мр Урош Оцокољић и благајник Мића Антонијевић.

Присутни председници и представници Месних одбора су дали своје извештаје и предали донације Централном одбору. Одбори делују у сагласности са Извршним и Централним одбором, али имају и своје активности, па су и многа дешавања широм Америке иницирана или организована баш утицајем и учешћем Одбора у тим местима. Углавном, тамо где има српског народа или српске цркве, ту су и чланови и одбори СНО. Теме су како од националног садржаја тако и културни догађаји, али и спортски. Ипак, за све њих, како се видело у разговорима и излагањима, најбитније питање јесте опстанак српског народа и државе. Многе теме из Отаџбине су и наше теме овде: зашто се још увек добро држе комунисти у Србији, зашто се држава и власт у Отаџбини утркује да уђе у Европску унију а своје двориште још увек није уредила, зашто се држава пустоши од стране умешних крадљиваца народног добра, зашто се одају почасти онима који не заслужују а Српство и национална идеја прогања, ђенералу Дражи још увек се суди не само у суду већ и у медијима... Теме нису нерешиве, али делегатима не може да буде јасно зашто се српско национално питање и све што у њега спада не ставља на сто за решавање. Или, мислимо, да ће то уместо нас, решити европска заједница народа. Ипак, за оне у Отаџбини који желе да знају, српски народ и родољуби у Америци врло су забринути како се олако доносе одлуке о правцима деловања и судбини српског народа и државе.

Ипак, после дискусија у том смислу, уследиле су и оне које су тичу конкретних дешавања у одборима и самом националном седишту Српске народне одбране. Надзорни одбор и Суд Части је установио да је прошле године све прошло у најбољем реду и да није било неправилности у раду, како материјалном тако и финансијском. То је врло битно јер је СНО и непрофитна организација и свој рад заснива на професионалном вођењу књига и издавању признаница за прилоге.

Делегати 72. Конгреса усвојили су Резолуцију која је одраз стремљења и ставова Српске народне одбране, и она представља сажети скуп мисли о најважнијим националним питањима, али и оним који се тичу рада наше организације. Резолуцију је прочитао у име Одбора др Првослав Андрејевић, чланови су били још и Раде Вујовић и Радован Продановић.

Пред крај конгреса разрешена је стара управа, одато јој је признање за савестан рад, а делегати су одмах затим гласали за новог председника Централног одбора. По 21. пут за председника је изабран, и овога пута једногласно, Славко Пановић, који је своје склоности и пожртвовање за ову организацију доказао у најбољем смислу кроз овај дуги период на челу најстарије националне организације Срба у Америци. Члановима, Централном и Извршном одбору (који ће бити изабрани на првој седници Централног одбора), управницима и Председнику желимо успешну и благородну годину која ће бити забележена као врло важна. Срби на окуп – стара је порука Српске народне одбране. Држимо се тога, и нећемо погрешити!

Конгрес је завршен заклетвом новоизабраних чланова Централног одбора и молитвом за успешан и частан рад на добробит српског народа.http://www.snd-us.com/index.php?option=com_content&view=article&id=299:drzimo-se-nacela-srbi-na-okupu&catid=1:aktivnosti&Itemid=47*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: