Friday, August 30, 2013

Недопустива ревизија историје - Обележена [99] годишњица Церске битке / "Политика" August 19, 2013

Политика
Танјуг
Oбјављено: 19.08.2013.

Недопустива ревизија историје

Обележена годишњица Церске биткe

(Фото Танјуг)
 
Свечаним полагањем венаца, уз државне и војне почасти у Текеришу код Лознице обележена је 99. годишњица Церске битке, у присуству премијера Србије Ивице Дачића који је поручио да Србија 100 година од избијања Првог светског рата мора да се бори за истину о том сукобу и против ревизије историје. Дачићевом обраћању претходило је, уз државне и војне почасти.

Он је изразио бојазан да ће наредне године у Сарајеву, на обележавању стогодишњице Првог светског рата, српски народ поново бити оптужен за изазивање до тада највећег оружаног сукоба у историји човечанства:

„Не уважава се чињеница да је тај атентат само искоришћен као повод за империјалистичке и освајачке тежње Аустроугарске и Немачке, а њима се тада придружила и Бугарска. Уосталом да је Први светски рат изазван због лудости српског народа, не бисмо имали савезнике, него би сви били на страни наших нападача.”

Поводом најаве подизања споменика аустроугарском престолонаследнику Францу Фердинанду у Сарајеву, оценио ја да би то представљало ревизију историје која не сме да се дозволи.

„Идући у сусрет обележавању великог јубилеја стогодишњице од почетка Првог светског рата, апелујем за мир, разумевање и толеранцију међу народима, религијама и државама. На тај начин најправичније ћемо се одужити нашим заједничким прецима који су дали свој живот за слободу. Њихова жртва је безмерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правилном смеру велика. Будимо довољно мудри и истрајни у остваривању идеала које смо заједнички поставили,” нагласио је Дачић.

Танјуг


http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Nedopustiva-revizija-istorije-Obelezena-godisnjica-Cerske-bitke.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: