Saturday, September 7, 2013

100 година од потписивања историјске прокламације - Прокламацију о присједињавању ослобођених области Краљевини Србији (Проглас о присједињавању јужних крајева) / Septembar 2013


ЈУБИЛАРНИХ 100 ГОДИНА
(7. СЕПТЕМБАР 1913. / 7. СЕПТЕМБАР 2013.)
 
Прокламацију о присједињавању ослобођених области Краљевини Србији (Проглас о присједињавању јужних крајева)

 
 


 
Od stranice
NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch
na Facebook:
 
"На данашњи дан, 6. септембра 1913. године, у Рибарској Бањи код Крушевца, мој прадеда, Њ.В. Краљ Петар I потписао је и свечано објавио Прокламацију о присједињавању ослобођених области Краљевини Србији (Проглас о присједињавању јужних крајева).

"Прокламација је директна последица одредби Букурешког мира (10. август 1913. године) којим је окончан Други балкански рат.

"Данас се навршава тачно 100 година од потписивања те историјске прокламације.

"На жалост, услед раније прихваћених обавеза нисам у могућности са присуствујем обележавању овог, за нашу земљу, великог и значајног јубилеја, који ће бити обележен данас у Рибарској Бањи.

"Повратак јужних крајева под окриљем матице Србије био је испуњење вишевековног сна и круна огромних напора које је наш народ у рату и миру поднео испуњавајући завет часног Кнеза Лазара.

"Веома је важно сећати се и обележавати овакве, за нашу земљу, веома значајне датуме, јер је то једини начин дa сачувамо нашу националну историју и традицију."


NjKV Aleksandar II Karađorđević | HRH Alexander II Karageorgevitch


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: