Wednesday, September 11, 2013

СВЕЧАНОСТ У РИБАРСКОЈ БАЊИ – СТОГОДИШЊИЦА ПРОКЛАМАЦИЈЕ О ПРИСАЈЕДИЊЕЊУ 1913 / Удружење Краљевина Србија September 7, 2013


Удружење Краљевина Србија

7. септембра 2013, Градски одбор Крушевац Удружења Краљевина Србија, заједно са Управом Специјалне болнице „Рибарска Бања“, свечано и достојанствено је обележио Стогодишњицу потписивања Прокламације о присаједињењу ослобођених области Краљевини Србији, коју је Њ.В. Краљ Петар Први Ослободилац потписао у Рибарској бањи код Крушевца, по завршетку Балканских ратова. Овим документом су Косово и Метохија, као и други крајеви у народу познати као стара Србија, по први пут после пада српске средњовековне државе опет званично враћени под окриље матице.

Свечаност у предивном амбијенту, посебно декорисаном за овај дан, отпочела је постављањем цвећа и текста Прокламације на споменик Краљу Петру I Ослободиоцу. Након тога, присутни су се упутили до спомен плоче где је конферансије, портпарол ГО Крушевац др Иван Петровић отворио свечаност поздравним говором и најавио обраћање директора Специјалне болнице „Рибарска Бања“ др Душана Шокорца и председника ГО Крушевац арх Јовице Вујичића.

У краћем излагању директор је нагласио значај овог датума и улогу Краљевског дома Карађорђевић у стварању бањског лечилишта, док се председник ГО Крушевац осврнуо на историјски контекст самог догађаја и његову тежину. Након тога, уследило је читање оригиналног текста Прокламације од стране члана ГО Крушевац Александра Ранковића.

По читању Прокламације, прочитано је писмо Њ.К.В.Престолонаследника Александра II Карађорђевића. Престолонаследник је изразио жаљење што лично није могао присуствовати поменутом догађају који за њега представља остварење вишевековног сна нашег народа, а у даљем тексту пружа безрезервну подршку нашим активностима на очувању националне историје и традиције.

Нешто касније, председник ГО Крушевац у име Одбора, уручио је свечано припремљену копију оригиналног документа Прокламације директору Специјалне болнице „Рибарска Бања“ др Душану Шокорцу и захвалио му се што је омогућио да се овај свечени тренутак обележи на примеран начин. Директор је по завршетку протоколарног дела, све присутне позвао да у банкет сали присуствују свечаном ручку, који је протекао у пријатној атмосфери, а чуло се и неколико занимљивих предлога везаних за будућу сарадњу Удружења и „Рибарске Бање“.

Прилог РТВ Крушевац о овом догађају можете послушати на линку:

http://www.youtube.com/watch?v=Ah-lZ_Hcg-Q&feature=youtu.be

Цео текст документа можете прочитати на следећем линку на Википедији, на страни коју су уредили чланови ГО Крушевац:

http://sr.wikipedia.org/sr/Прокламација_о_присаједињењу_1913. 
 
 
 
on Facebook.
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****

No comments: