Friday, November 1, 2013

Обележена 101. годишњица Кумановске битке / "PTC - Radio-Televizija Srbije" October 28, 2013


PTC-Radio-Televizija Srbije
October 28, 2013

Српска заједница у Македонији, 27. октобра на брду Зебрњак изнад Куманова, свечано је обележила 101. годишњицу Кумановске битке.

На Зебрњаку, спомен костурници подигнутој у славу хероја Кумановске битке, у недељу, 27. октобра, по двадесет трећи пут, уз пригодни програм је обележана 101. годишњица битке која је била почетак потпуног ослобођења од османлијских окова.

Зебрњак, обележавање 101. годишњице Кумановске битке
 
Свечани програм је организовало Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику и Српска заједница у Македонији.
 
Достојанственом и великом скупу обратили су се, у име Владе Републике Србије, Негован Станковић државни секретар у Минитарству за рад, запошљавање и социјалну политику, Драган Недељковић заменик министра за културу у влади Македоније и Гордана Јовић-Стојковска, председница Српске заједнице.
 
Атлетичар Милош Ранчић
 
Програм је традиционално започео звуцима марша "Фенебре", полагањем венаца и минутом ћутања, после чега су уметници Удружења сценских уметника, стручњака и сарадника Републике Србије извели драматизовани текст Милована Витезовића.
 
Музички део програма уприличен трубом је и добошем Стојанчета Косовског и Николе Ташковског, као и величанственим  наступом Певачког октета из Београда, под диригентском палицом Ђорђа Станковића.
 
Посебној ноти свечаности и поштовања херојским прецима допринео је атлетичар Милош Ранчић који је носећи српску заставу истрчао стазу између села Четирце и Зебрњака којом је 1912. прошла Српска краљевска војска.
Манифестацији је присуствовало око 3.000 грађана међу којима је било и поклоника из матице и Аустрије.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****No comments: