Saturday, November 2, 2013

Dan kada je Beograd vraćen oslobođenoj Srbiji / "Politika" November 1, 2013


Politika
N. B.
Objavljeno: 01.11.2013
November 1, 2013

Prestonica će danas obeležiti 95. godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Vojvoda Petar Bojović

Glavni grad Srbije danas će obeležiti 95. godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. S obzirom na to da u prestonici ne postoji nijedno spomen-obeležje koje je direktno posvećeno danu kada su borci Prve armije pod komandom vojvode Petra Bojovića uspeli da prodru u grad, venci će bitipoloženi na Spomen-kosturnici branilaca Beograda 1915. na Novom groblju, i odata počast vojnicima koji su učestvovali u tim operacijama 1. novembra 1918. godine.

Na taj način oživeće sećanja na datum koji predstavlja jedan od najvećih podviga srpskih jedinica u Prvom svetskom ratu. To potvrđuje i činjenica da su ovi vojnici za svega mesec i po dana uspeli da oslobode gotovo celu tadašnju teritoriju Srbije, od kada su 14. i 15. septembra probili Solunski front. Oni su od tih akcija pa do 1. novembra uspeli da prodru čak 600 kilometara u dubinu teritorije koju su dotle kontrolisale neprijateljske trupe.

– Sramota! – 62.000 srpskih vojnika odlučilo je rat – poručio je nemački kajzer Vilhelm Drugi u svom telegramu poraženim bugarskim saveznicima koji su kapitulirali još 29. septembra 1918. godine.

Posledice poraza Centralnih sila na Solunskom frontu osetila je i Turska koja je kapitulaciju potpisala 30. oktobra 1918. Srpska vojska je posle prodora u Beograd odmah nastavila gonjenje austrougarskih i nemačkih trupa preko Save i Dunava već u prvim danima novembra. Habzburška monarhija bila je prinuđena da zatraži primirje već 3. novembra, a vladajuća dinastija je zbačena. Konačno posle revolucije koju je u Nemačkoj izazvao poraz i ova zemlja zvanično je kapitulirala i potpisala ugovor o polaganju oružja 11. novembra u 11 časova u železničkom vagonu u Kompjenju kraj Pariza, a njen car je napustio svoju državu, prebegavši u Holandiju.

Na taj način, samo deset dana po oslobođenju srpske prestonice, prestao je da postoji blok Centralnih sila koji je Prvi svetski rat 1914. i počeo napadom na Srbiju, granatiranjem Beograda, i pokušajem prodora austrougarskih trupa preko Drine i planine Cer.


N. B.

*****

Bez spomenika u centralnim gradskim zonama
Sam Beograd srpski ratnici povratili su bez velikih borbi, a odsudne bitke vođene su južno i jugoistočno od prestonice, s obzirom na to da je glavnina srpske vojske posle proboja Solunskog fronta stizala iz pravca Vardar–Morava. Zbog toga je najveći broj spomenika koji su posvećeni ovim borbama danas smešten u široj gradskoj zoni, na obodima na kojima su vođeni veći okršaji, dok u jezgru grada na ovaj događaj samo posredno podseća obeležje posvećeno vojvodi Petru Bojoviću koje je kod Kalenić pijace otkriveno tek 1990. godine.


Objavljeno: 01.11.2013


http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Dan-kada-je-Beograd-vracen-oslobodjenoj-Srbiji.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: