Saturday, November 16, 2013

Počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu – 1914. / "Dnevno.rs" November 16, 2013


www.dnevno.rs
Autor: M. S.
November 16, 2013

Nemačke novine su posle Kolubarske bitke pisale:

„Srbija je još jednom vaskrsla iz groba Kosova polja i iz Kolubarskog vrela crpiće tokom čitavog jednog veka gordu hrabrost za najveće bitke.”

 
Kolubarska ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu.
 
Front na kome je u novembru i decembru 1914. vođena bitka bio je dugačak preko 200 kilometara – od Beograda do Guče.
 
Srpska vojska je bila na ivici rasula kada je komandu nad Prvom armijom preuzeo general Živojin Mišić i preokrenuo odnos snaga.
 
Bitka je okončana uspešnom protivofanzivom koju su protiv brojnije i bolje opremljene austrijske vojske izvele srpske snage, i to u trenutku kada je čitav svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.
 
 
U ovoj dugačkoj bici gubici obeju strana bili su izuzetno veliki. Više od 150.000 srpskih vojnika je izbačeno iz stroja.
 
Poraz u Kolubarskoj bici je za Centralne sile značio dalji ostanak na Balkanskom frontu i produžetak borbe na tri fronta.
 
Dok je general Mišić dobio čin vojvode, general Poćorek je smenjen sa mesta glavnokomandujućeg austrougarskih snaga na Balkanu, a na njegovo mesto je došao feldmaršal August fon Makenzen.
 
Nemačke novine su posle Kolubarske bitke pisale: „Srbija je još jednom vaskrsla iz groba Kosova polja i iz Kolubarskog vrela crpiće tokom čitavog jednog veka gordu hrabrost za najveće bitke.”
 
Slikarka Nadežda Petrović je učestvovala u bici kao bolničarka. Umrla je od tifusa u valjevskoj bolnici.
 
Bitka je završena 15. decembra pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama pod komandom generala Poćoreka.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****

No comments: