Saturday, December 21, 2013

Филм Ђоке Богдановића "ПОВРАТАК СРПСКИХ ПОБЕДНИКА И ОСВЕЋЕЊЕ И ОТКРИВАЊЕ КАРАЂОРЂЕВОГ СПОМЕНИКА НА КАЛЕМЕГДАНУ 11. АВГУСТА [O.S.] 1913. ГОДИНЕ"

 
 
"На почетку Шумадијске улице у близини Славије 11. августа (по старом календару) 1913. године српској победничкој војсци из Балканских ратова на челу са Престолонаследником Александром Карађорђевићем приређен је велики дочек од стране највиших војних и политичких власти Србије и Београда, представника грађанских организација и националних институција, као и неколико десетина хиљада људи из Београда, Србије и Војводине. Након дочека, војска је на челу са Престолонаследником продефиловала Немањином, Карађорђевом и Богојављенском улицом до Калемегдана где је, уз присуство Краља Петра I и целог дома Карађорђевића, српске политичке, војне и културне елите и страних посланика обављено свечано откривање споменика оцу модерне српске државе и зачетнику династије Вожду Карађорђу Петровићу."

FILM:

http://www.europeanfilmgateway.eu/sites/all/modules/efgws/video.php?serial=YToxOntzOjM6InVybCI7czoxMDg6Imh0dHA6Ly9hcGkucGljdHVyZXBpcGUubmV0L2FwaS9odG1sL3dpZGdldHMvcHVibGljL3BsYXlvdXRfY2xvdWRmcm9udD90b2tlbj0xZTgzNjYwZjM3NGI0NWUyYTQ4YzM3NDg2MTA3YjUwMSI7fQ%3D%3D&KeepThis=true&TB_iframe=true&height=400&width=600


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****
 

No comments: