Wednesday, December 25, 2013

Касне припреме за обележавање века од почетка Великог рата / "Политика" December 25, 2013

Политика
Танјуг
Oбјављено: 25/12/2013
 
БЕОГРАД – Представници академске јавности упозоравају да је крајње време да се озбиљно уђе у процес организовања обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата, јер Србија, иако је с обзиром на тадашњи број становника у Великом рату поднела највеће губитке, увелико заостаје у припремама.

Председник Србије Томислав Николић недавно је упозорио да се Србија, када је реч о том великом јубилеју, понаша као да се ништа не дешава.

„Ја не желим да учествујем у нечему што није организовано и припремљено и што може врло лоше да нас представи”, рекао је Николић, додавши да је Србији стигао позив Белгије да учествује у церемонији обележавања годишњице а да би такав позив требало да стигне и из Француске.

Историчар и дописни члан Српске академије наука и уметности Драгољуб Живојиновић изјавио је данас Танјугу да Академија још није добила ни динар за организовање великог научног скупа посвећеног Првом светском рату, за који, како је рекао, постоји велико интересовање домаће и стране научне заједнице.

Живојиновић је рекао да је председнику Николићу достављен детаљан план о тој манифестацији, као и пројекција трошкова.

Он је објаснио да је научницима учесницима скупа потребно платити путне трошкове, смештај и организовати излет у Шумадију, где су се одиграле историјске битке Првог светског рата, али да је немогуће упутити позиве нити најавити конференцију уколико није извесно да ће бити обезбеђена средства.

Академик Живојиновић је нагласио да САНУ не тражи велики износ, и да би, осим конференције, у склопу обележавања века од почетка Првог светског рата, требало да буде објављено осам томова дипломатске грађе Краљевине Србије од 1903. до 1914. године.

Организациони одбор САНУ је, како је рекао, такође, са Радио-телевизијом Србије договорио снимање циклуса получасовних емисија у којима ће историчари говорити о улози великих сила на Балкану од Берлинског конгреса 1878. године до Првог светског рата.

„Схватио сам да држава на врху још није пресекла шта хоће да ради и не треба на Академију или на неког другог сваљивати одговорност за нешто што није у њеним рукама”, рекао је Живојиновић.


Танјуг
Oбјављено: 25/12/2013

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Kasne-pripreme-za-obelezavanje-veka-od-pocetka-Velikog-rata.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: