Thursday, December 5, 2013

Kusturica snima film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata / "Novosti" December 1, 2013

Novosti
Tanjug
December 1, 2013

Međunarodni odbor, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata

Emir Kusturica u Andrićgradu
 
Direktor Odelenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu Miroslav Jovanović izjavio je da je Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata ocenio da priprema obeležavanja te godišnjice u Sarajevu ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinandu.
 
Međunarodni odbor, koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svetskog rata, rekao je Jovanović.
 
Jovanović je istakao da će se Andrićev institut potruditi da obeležavanje početka Prvog svetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom i naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna najreferentnijih tačaka u Evropi i svetu.
 
Jovanović je, nakon sastanka, održanog u subotu, Međunarodnog odbora za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata u Andrićgradu najavio i da će taj institut organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionarni značaj kada je reč o uzrocima početka Prvog svetskog rata.
 
“Odbor za istoriju Andrićevog instituta neće se zadržati samo na ovome, već će aktivnosti biti nastvljene i naredne tri godine, što znači 2015. 2016. i 2017. Za obeležavanje godišnjice završetka Prvog svetskog rata planiramo održavanje međunarodnog kongresa koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokusajima da se sadašnja istina o ovom događaju izmeni”, rekao je Jovanović agenciji Srna, preneli su banjalučki mediji.
 
Podsetio je da, kako je rekao, neki za početak Prvog svetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obeleži 2018. godina, pa i 2019, jer je srpski narod bio među pobednicima u toj svetskoj apokalipsi.
 
Prvom sastanku Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, osim Jovanovića i Kusturice, prisustvovali su Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Ahirva Srbije Miroslav Perisisić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.
 
Najavljeno je i da će Odbor biti proširen i nekim vodećim svetskim istoričarima.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****

No comments: