Wednesday, December 25, 2013

Slavni general Živojin Mišić je pre 99 godina oslobodio Beograd / "Blic Online" December 15, 2013

Blic Online
December 15, 2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predvodio je danas [ 15. Decembar 2013.] u Lazarevcu centralnu državnu manifestaciju kojom je obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu.

General Mišić je vodio Prvu armiju
 protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske,
u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije
 
 
Dačić je položio vence na spomen-kosturnicu srpskih i austrougarskih vojnika, poručivši da se sa ponosom sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda.

Dačić koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja 99. godišnjice Kolubarske bitke, istakao je i da su veliki junaci i velike žrtve obeležile tu bitku i da Spomen hram svetog Dimitrija sa kosturnicom, predstavlja mesto počinka više hiljada njih.

U kripti crkve su ostaci oko 40.000 poginulih vojnika.

"Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike", rekao je Dačić.

Venac na spomen-kosturnicu je položio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici društava koji neguju tekovine oslobodilačkih ratova, kao i zvaničnici lokalne samouprave.

Spomenik vojvodi Mišiću u Beogradu
 
Planirano je da državne i vojne počasti budu odate i kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca i kod Hrama svetog Đorđa u Ćelijama kod Lajkovca.

Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

Vođena je u novembru i decembru 1914. godine, a okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/427442/Slavni-general-Zivojin-Misic-je-na-danasnji-dan-pre-99-godina-oslobodio-Beograd


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: