Wednesday, December 4, 2013

Композитор Станислав Бинички компоновао је "МАРШ НА ДРИНУ" њему у част - Пуковник Миливоје Стојановић Брка: командант XII пука у балканским ратовима и командант Другог гвозденог пука у Првом светском рату.

Пуковник Миливоје Стојановић Брка
Kомандант "Гвозденог Пука"
 
99 година од погибије пуковника Миливоја Стојановића Брке, легендарног команданта Гвозденог пука.
 
Рођен је 1873. године у Пожаревцу. Завршио је Војну академију са 22. класом и постао пешадијски потпоручник 1892. године.
 
Био је унук српског војводе из Првог српског устанка Петра Добрњца и припадао је реду елитних официра.
 
У Балканским ратовима био је командант Дванаестог пешадијског пука. Његов Дванаести пук је по прелазу границе успео да одбије и разбије знатно јаче непријатељске арнаутске снаге. Тиме је прокрчио пут Трећој армији да победоносно избије на Косово.
 
Разборит војсковођа и веома храбар, пуковник Стојановић се у крвавом окршају са Бугарима са својим пуком тако сјајно држао да је задивио своје команданте, а запрепастио противника који иако јачи и у повољнијем положају није био у стању да одоли.
 
Командант Прве армије, Престолонаследник Александар Карађорђевић толико је био усхићен славом овога пука да је лично пришао команданту, честитао му, и у знак свога признања скинуо је са својих груди Карађорђеву звезду са мачевима и лично је заденуо на груди храброг команданта Дванаестог пука. То је највеће одликовање добијено у овоме рату.
 
У Првом светском рату 1914. године његов Други пешадијски пук учествовао је у Церској бици, и то у самом њеном центру, на Текеришу. Као командант Гвозденог пука истакао се и у чувеној Колубарској бици. Видећи како му људство гине, пуковник Стојановић је лично повео пук у нови јуриш и том приликом је освојена Кременица а он је славно погинуо.
 
Композитор Станислав Бинички компоновао је марш "На Дрину“ њему у част.
 
 
on Facebook
 
*****
 
"МАРШ НА ДРИНУ"
James Last - Drina March (1968.)
Posted on You Tube by  "CrniGuja"

http://youtu.be/6pBtkdZJ2m8


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****

No comments: