Monday, January 20, 2014

Велики јубилеј / Српска Народна Одбрана у Америци January 2014

Српска Народна Одбрана у Америци
www.snd-us.com
January 2014

 

Ова 2014. година обележиће неколико значајних јубилеја у којима је главни јунак српски народ.
Како у отаџбини тако и у расејању.

Михајлo Пупин

Већ је увелико почела научна расправа пред 100-годишњицу почетка Првог светског рата. Није то јубилеј за слављење јер је током тог великог рата страдало више милиона људи, а српски народ је изгубио трећину свог становништва. Ипак, тај рат је био за Србију победнички: ослобођена је и утемељена Србија, срушено је аустроугарско царство које се стрмоглаво окомило на српске територије и народ, српски народ био је мали али за савезничку победу једнако вредан народ. Срби су изашли као хероји, иако су касније изгубили за политичким столом.

Српски народ који је већ био у Америци није могао да остане равнодушан према тој борби у старом крају. Потребно је било Србе и Американце организовати да помогну ослобођење Отаџбине. Тај значајан посао на себе је примила Српска народна одбрана у Америци, која је основана у Њујорку 1914. године, одмах по избијању Великог рата. Национално и родољубиво Српство тога доба није било милионско као данас, али су ти људи завредили српску историју својим делима. Један од најзначајнијих научника тога доба, професор Михајло Пупин изабран је да стане на чело тог историјског пројекта и у томе је потпуно успео. Срби Америке здушно су прихватили не само да учествују већ и да помогну тако да се то запамти у историји. Сав национални дух подигао се са првим српским победама, а када је српска војска пошла голготским путем преко Албаније у Грчку, почело се са припремама за велике подухвате: послати материјалну помоћ, медицински материјал а најпосле и добровољни одлазак око 17.000 добровољаца за Солунски фронт којим је српска војска поново победнички ушла у своју Отаџбину. Улога Српске народне одбране у томе је била иницијална, организаторска и извршна. У свему томе не би се успело без човека који је стајао на њеном челу – Михајла Пупина. Он је био тај покретачки дух који је српску ствар промовисао међу америчкој јавности, политичарима, па и самом америчком председнику Тедију Рузвелту.

Ове године помињемо и његову годишњицу – 160 година од рођења и 140 година од доласка у Америку Михајла Пупина, великог проналазача, доктора наука и професора на Колумбија универзитету, члана и председника најеминентнијих америчких научних институција, али и великог и искреног српског родољуба који никад није заборавио свој српски народ и своју православну веру помажући их материјално и морално великим прилозима и сталним бдењем над судбином српског народа како у Америци тако и у Отаџбини.

Прошло је 105 година од оснивања у отаџбини Народне одбране, организације коју је историчар Милорад Екмечић назвао „националном институцијом, која по свеобухватности, интензитету утицаја на обичног човека и територијалној распрострањености раније није постојала у јужнословенском свету“ (Милорад Екмечић, Стварање Југославије 1790-1918, Просвета, Београд, 1989, стр. 494-497). Историја једне овакве организације, која се нашла и међу тачкама аустроугарског ултиматума Србији из 1914. године, до сада је готово неистражена у српској историјској науци. А исто тако и активности и дела Српске народне одбране у Америци, која је настала на националној основи те Народне одбране. Како су Бранислав Нушић, ђенерал Божа Јанковић, војвода Степа Степановић били иконе националне борбе у отаџбини, тако су Михајло Пупин, касније песник и дипломата Јован Дучић, амбасадори Фотић, Ђоновић и други били иконе српског националног духа у Америци.

Зато је и наш задатак, задатак ове генерације Срба у Америци, да осветли и обелодани све оно чиме је Српска народна одбрана задужила српски народ. Сматрамо да ће Споменица која треба да изађе на јесен ове године бити наш допринос овом важном задатку не због нас самих, већ због свих оних који су били или ће бити део ове националне и родољубиве мисије.


http://www.snd-us.com/index.php/aktivnosti/305-veliki-jubilej


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: