Sunday, January 5, 2014

Nepoznata dokumenta Arhiva Srbije o Prvom svetskom ratu / "Blic Online" December 31, 2013

Blic Online
Tanjug
December 31, 2013

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić najavio je da će Arhiv povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata tokom 2014. prirediti izložbu nepoznatih dokumenata "Arhiva o ratu" koja će istovremeno biti postavljena u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju.

Arhiv će izdati zbirku do sada nepoznatih dokumenata o Prvom svetskom ratu
 
U okviru posebnog programa koji će se sprovoditi od 2014. do 2019. planirano je i izdavanje zbirke, javnosti i stručnim krugovima, do sada nepoznatih dokumenata o Prvom svetskom ratu za koje se može očekivati da će izazvati pažnju međunarodne javnosti i uticati na novo sagledavanje pitanja odgovornosti za izbijanje rata. Perišić je istakao da je 2013. godina bila za Arhiv Srbije jedna od uspešnijih, ali i najnapornijih.
 
Kako je saopšteno, u protekloj godini Arhiv Srbije je priredio četiri izložbe, objavio pet izdanja, potpisao Protokol o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Protokolom je dogovorena saradnja koja će se odvijati u različitim vidovima, a među kojima je najbitniji da će Narodna skupština ustupiti svoj hol za izlaganje dokumenata na temu Prvog svetskog rata iz fondova Arhiva Srbije.
 
U izdavačkoj delatnosti, Arhiv Srbije će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti objavljivanju dokumenata koji se odnose na istoriju srpske diplomatije. Nastaviće se i saradnja sa Glavnom arhivskom upravom grada Moskve na publikovanju dokumenata o srpsko-ruskim društvenim, političkim i kulturnim vezama.
 
Prva tri toma zbornika dokumenata iz ruskih i srpskih arhiva za period od 16. veka do 1917. godine objavljena su u prvoj fazi realizacije projekta. U drugoj fazi, planirano je da budu objavljena još dva toma za period od 1918. godine. Perišić je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje saradnje sa turskim arhivima, a stručnjaci Arhiva Srbije bili su u prilici krajem decembra 2013. godine da posete Otomanski arhiv u Istanbulu i dogovore potpisivanje Protokola o saradnji koji će omogućiti istraživanje dokumenata od značaja za istoriju srpskog naroda, što će biti, kako je saopšteno, strateški projekat za srpsku nauku i kulturu.
 
Direktor dr Miroslav Perišić
najavio je izložbu nepoznatih dokumenata "Arhiva o ratu"
 
Perišić je naglasio da srpska nauka i država nisu više od sto godina uspele da se organizovano bave sistematskim istraživanjem u Otomanskom arhivu i da će navedeni projekat, koji će trajati godinama, značajno produbiti naša istorijska znanja i nacionalno pamćenje. Na jučerašnjoj konferenciji za medije, direktor Arhiva Srbije je govorio i o problemima Arhiva Srbije i istakao da je jedan od najvećih nedovoljan broj zaposlenih s obzirom na značajno povećan obim poslova.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****


No comments: