Thursday, January 23, 2014

ZAHVALNICA: Borise Džonsone, [Gradonačelnik Londona] hvala ti što braniš Srbe! / "Kurir" January 22, 2014

Kurir
Beta
January 22, 2014

U članku u londonskom Telegrafu, 6. januara kritikovao je laburiste zbog pokušaja minimiziranja uloge Nemačke u Prvom svetskom ratu i pripisivanja krivice Srbiji za njegov početak.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson / Foto: Reuters

BEOGRAD - Predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Dragan Stanojević zahvalio je gradonačelniku Londona Borisu Džonsonu što je javno rekao da za početak Prvog svetskog rata nisu krivi Srbi. Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prenosi da je Stanojević ocenio Borisa Džonsona kao "istinoljubivog čoveka koji želi da se poznate činjenice o Velikom ratu ne iskrivljuju i ne zamenjuju uloge".

Gradonačelnik Londona je u članku u londonskom Telegrafu, 6. januara kritikovao laburiste zbog pokušaja minimiziranja uloge Nemačke u Prvom svetskom ratu i pripisivanja krivice Srbiji za njegov početak.

"Istorijski i društveno-politički položaj Srbije pre jednog veka bio je vrlo nezavidan. Može se reći - katastrofalan. Tek je izašla iz dva balkanska rata, iscrpljena vojno i finansijski, tako da joj je bio preko potreban oporavak, pomoć prijateljskih zemalja i naročito što duži period mira", naveo je Stanojević u pismu Džonsonu.

U pismu piše da Srbija tada nije bila u stanju ni da se odbrani od neprijatelja, a kamoli započne osvajački rat, te su "pokušaji nekih današnjih istoričara da se krivica za izbijanje Prvog svetskog rata pripiše maloj Srbiji zlonamerni i štetni jer vređaju ljudsko dostojanstvo, pa i sam um".

"Srbija je u oba svetska rata bila na strani saveznika, to je svima znano. Svedoci smo da se istoriografska tumačenja selektivno prilagođavaju odnosima snaga a ne snazi činjenica. Učitavaju se tumačenja koja ne odgovaraju utvrđenim istorijskim činjenicama, ali odgovaraju današnjim političkim potrebama", naveo je Stanojević.

Stanojević je u pismu konstatovao da su "Srbi državotvorni narod blizu milenijum godina, s bogatom narodnom tradicijom, hrišćanskom religijom i kulturno-istorijskom baštinom koja pripada evropskoj civilizaciji" i istakao da "Skupštine dijaspore i Srba u regionu... predstavlja četiri miliona raseljenog i od matice odvojenog srpskog naroda u svetu i u zemljama koje neposredno okružuju Srbiju".

http://www.kurir-info.rs/zahvalnica-borise-dzonsone-hvala-ti-sto-branis-srbe-clanak-1191383


Gradonačelnik Londona: Nisu Srbi krivi za Prvi svetski rat već Nemci!

Kurir
Autor:
No comments: