Monday, February 24, 2014

Монографија - „Српска војска у Великом рату 1914–1918.” - Душан М. Бабац / "Политика" February 20, 2014

Политика
М. Вулићевић
February 20, 2014

Посвета српском јунаку

Дело Душана М. Бапца „Српска војска у Великом рату 1914–1918.” реконструкција рата коју поткрепљује обиље фотографија

(Фото А. Васиљевић)
 
Монографија „Српска војска у Великом рату 1914–1918.“ Душана М. Бапца, у издању Медија центра „Одбрана”, дело које прати велику победу Србије у Првом светском рату, обогаћено многобројним и вредним фотографијaма, представљено је јуче у Дому Војске Србије. Историчари проф. др Миле Бјелајац, рецензент издања, и проф. др Милош Ковић, између осталог, подсетили су на то да скоро и да нема српске куће чији бар један предак није страдао у Великом рату, и да је управо њему, том српском мученику, јунаку, посвећена ова књига. „Србија је током Првог светског рата изгубила, процењује се, готово милион људи, од којих око 400.000 војних обвезника, скоро трећину укупног становништва. Ниједна друга земља, учесница Великог рата, није тако скупо платила своју слободу”, могло се јуче чути.

Према речима проф. др Бјелајца реч је о специфичној врсти литературе, некласичном историчарском делу, које није посвећено контроверзама којима се бавимо данас, и после сто година. „Српска војска у Великом рату 1914–1918.“ одлична је реконструкција рата који је Србија водила, како је напоменуо др Бјелајац. Милош Ковић похвалио је ликовну опрему књиге која историјску науку чини привлачном, живим сведочанством, аутентичним визуелним призором уз једноставност приповедања о заиста сложеној грађи.

Миле Бјелајац је књигу Душана М. Бапца оценио као једну је од најбољих визуелизација српске војске у Великом рату објављену после 1918. године.

– Структура ове књиге је необична, али примерена оваквом издању. То је реконструкција рата, свих оних важних момената, као и бројчаних показатеља, из којих се виде успеси, али и страдања Србије и њене војске. Затим, посебно поглавље посвећено је наоружању које је оновремена српска војска користила. Фотографије одличног квалитета предочавају артиљерију, пушке, митраљезе, минобацаче. Затим следи поглавље о униформама онога доба. Ниједан филм, позоришна представа, нити прецизна музејска поставка не могу бити веродостојни уколико се не зна како су заиста изгледале савезничке униформе у Првом светском рату или српска одликовања – и ко их је понео. Ко год ову књигу узме у руке имаће сјајан водич и у том правцу. Србија и Црна Гора делиле су јединствени ратни напор, и Душан М. Бабац дао је и важан допринос у представљању црногорске војске на страницама своје књиге, рекао је Бјелајац, уз напомену да се у оквиру историјске струке, и на ширем европском простору, воде расправе о томе шта је заправо повод Великом рату, а иза чега постоји одређена политичка позадина. И Милош Ковић обратио је пажњу на поменуту ревизију српске историје у последња два века, која Србе представља као оне који сатиру своје суседе и која се таква предаје на светским универзитетима. Сећање на наше претке, на њихове кости расуте од Београда до Солуна, обнова гробља у Македонији, реална је акција коју предлаже Ковић у овој ситуацији.

Милош Ковић Први светски рат и балканске ратове сматра темељима српског националног идентитета, оно што је одредило српску историју, идентитет и сећање, као што су га на почетку одредили Свети Сава, Косовски завет, Карађорђева Српска револуција, Српска православна црква.

Душан М. Бабац истакао је да је српска војска заслужила овакву књигу, визуелно сведочење о генерацији која је незапамћеним пожртвовањем исписала најсветлије странице наше историје. Представљању дела „Српска војска у Великом рату 1914–1918.“ присуствовали су министар одбране Небојша Родић, престолонаследник Александар Карађорђевић, представници Српске православне цркве и Војске Србије.


М. Вулићевић
Oбјављено: 20.02.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Posveta-srpskom-junaku.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****


No comments: