Saturday, February 15, 2014

Србија данас обележава Дан државности [February 15] / "Политика - Танјуг" February 15, 2014

Политика
Танјуг
February 15, 2014

БЕОГРАД - Србија ће данас бројним манифестацијама обележити Дан државности у спомен на подизање Првог српског устанка и доношење Сретењског устава.

 
Председник Србије Томислав Николић положиће венац на Гроб незнаног јунака на Авали, а потом ће, како је најављено, уручити ордење заслужним личностима и институцијама.

Премијер Ивица Дачић положиће венац у Цркви светог Ђорђа на Опленцу, задужбини породице Карађорђевић.

Прослава Дана државности почела је у суботу почасном артиљеријском паљбом са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе Београдске тврђаве, отварањем изложбе у Народној библиотеци Србије „Завештања и дарови - легати као културна добра од великог значаја”, као и изложбе у „Први светски рат у документима Архива Србије”.

Отварајући изложбу у Народној библиотеци Србије, премијер Дачић је поручио да у наредним деценијама треба учинити напор „не само на јачању државе и тражењу новог места на светској мапи, већ и на просвећењу, јер без тога нема напретка”.

Дачић је нагласио да изложба „Завештања и дарови - легати као културна добра од великог значаја” шаље порука да су легати „један од стубова државности и модерно доба наставља њима да се бави”.

На изложби, отвореној у Архиву Србије поводом националног празника, представљено је 35 најважнијих докумената о историји Првог светског рата, међу којима су оригинал ултиматума који је Аустроугарска упутила Краљевини Србији, оригинал одговора Србије и, вероватно најважнији документ у свету из тог доба - објава рата Аустроугарске Србији.

Програмом обележавања Дана државности предвиђен је низ културних манифестација у Аранђеловцу и Орашцу, месту у којем се Карађорђе састао са устаницима, организује и Фонд „Први српски устанак”.

На Сретење 1804. године, започела је Српска револуција, која је означила почетак ослобађања балканских народа од Турске.

Иако је успех револуције био променљив, на крају је - деценијама доцније, захваљујући мудрости Књаза Милоша Обреновића - крунисана успехом.

Сви други национално револуционарни покрети балканских народа против Турске били су плод угледања на Србе, укључујући и грчки устанак 1821. године.

На Сретење 1804, на збору виђенијих Срба са територије Београдског (односно Смедеревског) пашалука, који се догодио у Марићевића јарузи у Орашцу, донета је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић - убрзо познат као Карађорђе.

Одлуци о подизању устанка претходила је Сеча кнезова, односно угледних народних првака, које су дахије превентивно побиле, због наводне нелојалности.

Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље.

Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807, али је судбину устанка одредио исход руско-турског рата, пошто су Русија и Турска потписале мир у Букурешту 1812. године. Препуштање Србије било је плод чињенице да је почињао Наполеонов поход на Русију.

По речима великог немачког историчара Леополда Ранкеа, Карађорђевом буном започела је Српска револуција, окончана успешним дипломатским достигнућима Милоша Обреновића, деценијама потом.

Карађорђе је, током Првог српског устанка (1804-1813) између осталог, у склопу обнове српске државности, устројио и низ важних институција, попут Велике школе, што је несумњив показатељ далековидости и визионарства.

Тако је септембра 1808. године у Београду беседом Доситеја Обрадовића „О дужном почитанију к наукама” почела с радом Велика школа, далеки зачетак данашњег Универзитета у Београду.

На Сретење 1835, у Крагујевцу је донет први „Сретењски устав” Кнежевине Србије, устројен по узору на француски и белгијски.

Текст устава, необично либералан за тадашње прилике, израдио је Димитрије Давидовић, знаменити новинар и српски национални радник.

Овакво уставно решење одмах је изазвало негодовање Аустрије, Турске и Русије, и устав је убрзо суспендован. Велике силе сматрале су га превише либералним: у поређењу са уставима европских земаља тог времена он је то и био, осим ретких изузетака попут Француске и Белгије.

Кнежевина и Краљевина Србија имала је потом више различитих уставних решења: 1838, 1869, 1888, 1901. и 1903. године.

После Другог светског рата, од 1945. године, у потпуно промењеним околностима, Србија у саставу федералне Југославије је четири пута усвајала устав, а актуелни је усвојен 30. октобра 2006. и то је први Устав Србије након распада СРЈ, односно Државне заједнице СЦГ.

Сретење се као државни празник у Србији славило до формирања Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а поново се слави од 2002. године.

Председник Србије приредиће данас пријем поводом Дана државности.


*****

Николић: Поштовање рада и стваралаштва

БЕОГРАД –Председник Србије Томислав Николић поручио је данас добитницима одликовања да поштовање рада и стваралаштва, истицање изузетних и заслужних, није само значајна сатисфакција добитницима признања, већ пут којим се изграђује друштво и шаље порука да је вредно посветити се, стварати, да ће огромни напори и достигнућа бити примећени и награђени.

„Знамењима која вам данас уручујем кажем вам хвала у име грађана Србије и у име оних који не достижу до ваших резултата, иако много вреде”, рекао је Николић на севчаности у Пердседништву Србије.

Николић је рекао лауреатима да су „постали пример и путоказ, по мени, потпуно заслужен”.

„И да вам кажем зашто сам ово нагласио. Пошто немају због чега, дежурни критичари ми приговарају због броја одликованих. Позивам их да укажу на оног од вас који није заслужио да му се Србија макар на овај начин захвали”.

Прослава Дана државности Србије је сваке године прилика да се грађани Србије захвале појединцима и институцијама који доприносе угледу наше земље и који су својим посевћеним радом и несебичним личним залагањем задужили своје савременике, подсетио је Николић.

„У временима пуним искушења и страхова и увек нечег пречег и важнијег, занемаривали смо културу похвале, истицање и уважавање оних којима друштво и држава дугују захвалност. Окретали смо главу од људи који су били уз нас, чак и онда када је подршка Србији значила супростављање званичној политици сопствене државе”, казао је председник Србије.

У тим временима, ослушкивали смо да би смо некако сазнали шта смемо да урадимо, „а да не наљутимо оне који нам нису чинили добро, као да смо се од хладноће бранили покривањем ланцима у које смо оковани”, рекао је Николић и додао да када је изостала важна институција награде, успоставио се вредносни систем који није увек почивао на критеријумима занцацјним за државу и друштво.

„У друштвима у којима је појам успеха и однос према успеху битно уздрман, какво је било и наше, промена система вредности је процес који подразумева време. Грађани Србије су ме овластили да мењам вредносна мерила којима нису били задовољни. Зато у њихово име додељујем друштвене похвале онима, чији је допринос у различитим областима завредио дивљење, не само наше земље, већ и зналаца широм света. Жао ми је што не могу свима ођедном”, реако је Николић.

Председник Србије је указао да убудуће не треба да се дешава да наше институције и појединци буду награђивани у међународној заједници, „а да у својој кући, својој Србији, нису ни примећени, ни похваљени”.

Николић је на крају свим награђенима честитао одликовања, а свим грађанима Србије Сретење - Дан државности Србије.


*****

Николић положио венац на споменик Незнаном јунаку

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић положио је данас венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, поводом 15. фебруара, Дана државности Србије.

Председник Србије је након полагања венца у Спомен књигу написао:

„Данашња Србија вас је достојна, достојна је свих ваших мука и сваке капи крви, коју сте пролили, за њену децу и тако ће да буде и када нас више не буде”.

Полагњу венца присуствовао је и министар одбране Небојша Родић.

Николић је венац положио уз државне и војне почасти, уз интонирање химне „Боже правде” оркестра Гарде Србије.


*****

Положени венци на споменик Танаску Рајићу

ЧАЧАК – Челници града Чачка, представници Моравичког управног округа и Полицијске управе Чачак обележили су Дан државности Србије, положивши венце на споменик Танаску Рајићу, на месту на коме се одиграо знаменити бој на Љубићу 1815. године.

Тиме су уједно одали почаст свим ратницима и борцима чачанског краја палим за слободу и независност Србије.

„Сваке године на овај празник поклањаћемо се сенима оних који су ослобадали Србију и створили модерну државу у којој данас живимо”, казао је градоначелник Чачка Војислав Илић.

Илић је рекао да се увелико спрема прослава 200. годишњице боја на Љубићу, 2015. године.

„Желимо да будемо спремни за обележавање тог јубилеја, очекујемо велики број домаћих и страних гостију и учинићемо све да овај део Чачка подсећа на велике догадаје који су се ту одиграли”, истакао је градоначелник.


Танјуг
Oбјављено: 15.02.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Srbija-danas-obelezava-Dan-drzavnosti-i284456.sr.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com


*****


No comments: