Saturday, February 15, 2014

PRAVE VREDNOSTI: Evo kako đaci proslavljaju Dan državnosti! / "Telegraf" February 15, 2014

Telegraf.rs
M. Batinić
February 15, 2014

Dok će se u većini škola ovaj praznik obeležiti samo neradnim ponedeljkom, Živojin Žika Petrović, čija deca idu u školu Petar II Karađorđević u Beogradu želeo je da u saradnji sa školom osnovce na malo drugačiji način nauči zašto je ovaj dan bitan. Pogledajte kako đaci proslavljaju Dan državnosti!

Foto: Milena Djordjevic
 
Četristopedeset đaka i isto toliko zastavica Srbije. U dvorištu škole Petar II Karađorđević osnovci su uz smeh i igre proslavljaju Dan državnosti. Mlađi razredi veseli i oduševljeni što im se priča o Sretenju, osećaju se kao da su veliki i diče se onim što su naučili o današnjem danu. Oni malo stariji, što već spremaju prijemne za srednju školu sa ponosom iznose svoje znanje iz istorije.

Foto: Milena Djordjevic
 
Dok će se u većini škola ovaj praznik obeležiti samo neradnim ponedeljkom, Živojin Žika Petrović, čija deca idu u ovu školu želeo je da u saradnji sa školom osnovce na malo drugačiji način nauči zašto je ovaj dan bitan.
 
Foto: Milena Djordjevic
 
U trenutku kada nam je školstvo na nimalo zavidnom nivou, a sekcije i hobiji su zamenjeni igricama na kompjuteru, ovaj roditelj vraća aktivizam u školu. On je samoinicijativno, sa svojim prijateljima, napravio 450 zastavica Srbije, koje je direktor škole podelio učenicima. Ovim gestom želeo je da pokaže “da malim stvarima možemo da se pomerimo korak napred”.
 
Foto: Milena Djordjevic
 
-  Smatram da su rodoljublje i patriotizam ključ uspeha, a u ovom trenutku i opstanka. A osnovni koraci za tu vrstu promena su ljubav prema državi. Škole ne stižu da se bave ovim stvarima, a meni nije teško, želim da na ovaj način i svojim primerom malo pokrenem i druge i da pokažem da mali koraci mogu da nas pokrenu napred – kaže Petrović.
 
Foto: Milena Djordjevic
 
Prva dva časa tokom jučerašnjeg dana u ovoj školi bila su posvećena učenju o državnim simbolima. Direkor je obilazio đake i deleći im zastavice i pričao o Sretenju. Pogledajte kako su prvaci prihvatili ovu važnu lekciju.
 
Direktor OŠ Petar II Karađorđević đacima o Sretenju
 
Published on You Tube by "Telegraf.rs TV"
 


- To je predivan gest pre svega. to su neke svari koje nedostaju našoj zemlji. Da ljudi smaoinicijativno, poput gospodina Petrovićča pomažu školi. On školi pomaže na pravi način. Mi imamo deklarativnu pomoć i suviše veliku, ali kada nešto treba da se sprovede u delo, tu smo mi malo tanki. Zato gospodin Petrović konkretno dođe, konsultujemo se. To uvek i kod koelktiva i kod roditelja nailazi na dobar prijem – kaže direkor škole i dodaje:

Foto: Milena Djordjevic
 
- Ovo je divan povod da se deca na lep način upoznaju sa simbolima jedne zemlje i da zapravo shvate zbog čega oni u ponedeljak ne idu u školu -kaže direktor ove škole Petar Polimac.

Pogledajte šta stariji osnovci znaju o današnjem danu:

Marijana Vasović, učenica OŠ Petar II Karađorđević o Sretenju

Published on You Tube by "Telegraf.rs TV"(M. Batinić)


http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/949840-prave-vrednosti-evo-kako-su-djaci-proslavili-dan-drzavnosti-foto-video


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: