Tuesday, February 4, 2014

VIDEO: Veliki rat - Teški gubici / "RTS - Radio-Televizija Srbije" January 4, 2014

RTS - Radio-Televizija Srbije
January 4, 2014

Prvi svetski rat trajao je 50 meseci. Sedamdeset miliona vojnika je mobilisano. Bilans: Deset miliona poginulih i dvadeset miliona ranjenih.

Jedna od najznačajnijih godišnjica u 2014. je obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata. Njegov bilans je 50 meseci ratovanja, oko 70 miliona mobilisanih vojnika, 20 miliona ranjenih i 10 miliona poginulih.

 
Srbija je izgubila 62 odsto muškaraca od 18 do 55 godina, 53 odsto je poginulo, a devet odsto su ostali trajni invalidi.

Prema rečima demografa Gorana Peneva, svaki četvrti, odnosno peti stanovnik bio je žrtva Velikog rata.

"Prve procene su objavljene na Pariskoj mirovnoj konferenciji koja je održana neposredno posle završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine, i prema podacima koji su izneti na toj konferenciji milion i 250 hiljada su bili ukupni gubici Srbije", kaže Penev i objašnjava da je to kao ukupna populacija današnje Crne Gore i Islanda.

Srbija - zemlja sa najvećim procentom žrtava

U odnosu na celokupno stanovništvo, Srbija je bila država sa najvećim brojem ljudskih žrtava. Pored direktnih gubitaka u ratu, glad, siromaštvo, mrazevi i infekcije povećali su broj smrtnosti. Samo od pegavog tifusa u Srbiji je preminulo oko 350.000 ljudi.

"Što se tiče bojnih gubitaka, gubitaka boraca, to je negde između 350 i 400 hiljada", kaže Penev.
Procenjuje se da je ukupna materijalna šteta u Prvom svetskom ratu iznosila 185 milijadri tadašnjih dolara.

Amerika i Rusija izgubile su po 20 milijardi, Britanija 35. Veliki rat je Srbiju koštao 400 miliona tadašnjih dolara.


Izgubljena polovina nacionalnog bogatstva

Istoričar, Čedomir Antić smatra da je Srbija tada izgubila polovinu nacionalnog bogatstva, odnosno sedam do deset milijardi zlatnih franaka.

"To je 11 puta nacionalni dohodak, kao kada bi danas Srbija izgubila pola biliona evra, dakle nešto malo manje od 500 milijardi evra. Cela privatizacija u Srbiji iznosila je oko 60 milijardi evra. To je bio gubitak Srbije", kaže Antić.

Uništeno je 70 odsto celokupne industrije. 50 odsto rudnika metala i 70 odsto rudnika uglja.

"Smatra se da je Srbija izgubila 182 industrijske godine, što znači da Srbija koja je imala jako slabu industriju, je, ako posmatramo njenu dobru godinu što je, recimo, 1911. godina, vraćena 182 godine u nazad", rekao je Antić.

Centralne sile su iz Srbije odnele milion i po tona uglja, više stotina hiljada tona raznih metala i četiri i po tone srebra i zlata.

"Ako tome dodamo i ljudske gubitke, ako tome dodamo zapuštenost zemlje, kad se sve to sabere verujem da je to rat sa najtežim posledicama u istoriji srpskog naroda", zaključio je Antić.


VIDEO:

Pripremila Biljana Bojković

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1486926/Veliki+rat+-+Te%C5%A1ki+gubici.html
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
 
*****

No comments: