Thursday, April 17, 2014

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914. – 1918.“ у препуној дворани Руског дома у Београду - ПОШТОВАТИ ИСТОРИЈСКА ИСКУСТВА


Текст захваљујући
Живадин Јовановић

У препуној дворани Руског дома у Београду [Cредa, 16. априла 2014.] представљена је књига „Србија у Великом рату 1914. – 1918.“ аутора проф. Мире Радојевић и академика Љубодрага Димића.  Поред аутора, о књизи су говорили Проф. Александар Животић, Драган Лакићевић (Српска књижевна задруга) и Живадин Јовановић (Београдски форум).


 
На промоцији је истакнуто да су издавање ове књиге иницирали интелектуалци из српског расејања како би српски историчари афирмисали истину о правим узроцима Првог светског рата и огроман допринос Србије победи савезника. Књига је својеврсно реаговање врхунских српских историографа на велику продукцију литературе на Западу чије циљ ревидирање историјски верификованих оцена о узроцима, последицама и одговорностима за покретање рата 1914. и покушај пребацивања одговорности на Србију. Истакнуто је такође да се изградњи националне и државне стратегије мора полазити од историјских искустава Србије, од доброг разумевања савремених трендова у кретањима у Европи и у свету као и од дугорочних приоритета и циљева Србије.
Изнет је предлог да се надлежним властима предложи да се у Београду, на Калемегдану, постави гранитни крст - споменик палим српским и руским борцима у Првом светском рату, што су сви присутни поздравили дугим аплаузом.
У уметничком програму су учествовали Лепомир Ивковић, глумац Народног позоришта у Београду, проф. ФМУ Татјана Олујић, виолина и Даринка Пауновић, клавир. Представљању су, поред других, присуствовали Потпредседник САНУ проф. Љубиша Ракић и амбасадор Белорусије Владимир Чушев.
Књигу су издали Београдски форум за свет равноправних и Српска књижевна задруга поводом 100. годишњице од почетка Првог светског рата.  Покровитељ издања је Фонд дијаспора за матицу. Издавачи су најавили да се ускоро могу очекивати преводи.


Текст захваљујући
Живадин Јовановић
17. априла 2014.
 

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: