Saturday, April 5, 2014

Nikolić studentima: "Srbiji opet treba 1.300 kaplara" / "Politika" [Beta] April 3, 2014

Politika
Beta
April 3, 2014

„Srbiji opet treba 1.300 kaplara...da žive za Srbiju, da uče i stvaraju za Srbiju, da ljubav prema otadžbini pokažu svojim rezultatima i uspesima”, rekao je predsednik.


BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da bi unapređenje uslova obrazovanja trebalo da postane prvorazredni nacionalni interes i stalna briga države i društva.

„Smatrao bih da sam ispunio svoju političku misiju kada biste svi vi ostali ovde, u svojoj zemlji, i svojim sposobnostima pomogli da obnovimo našu državu koja nije bila u milosti istorije, i narodu omogućili bolji i srećniji život”, rekao je Nikolić na svečanoj akademiji, povodom 4. aprila Dana studenata.

Akademiju je predila Studentska konferencija univerziteta Srbije, a prisustvovali su i ministri prosvete, i omladine i sporta - Tomislav Jovanović i Vanja Udovičić, rektori, dekani i profesori univerziteta u Srbiji.

Nikolić je rekao da je izuzetno ponosan što je Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi najbojih univerziteta sveta, ali je ocenio i da treba preispitati rezultate bolonjskog procesa.

„Možda je došlo vreme da razmislimo svi zajedno bez tabu-tema o rezultatima bolonjskog procesa i da rezultate takve analize saopštimo pošteno i jednostavno”, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su studenti uvek prednjačili u borbi za pravdu, slobodu i napredak, i naglasio da se njihova uloga ne zavšava u školskoj klupi, već bi, kao najobrazovaniji, trebalo da imaju posebno mesto u društvu, da preuzimaju „štafetu vođstva i odgovornosti u državi”.

Predsednik je podsetio da se ove godine obelezava 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata i poručio da je Srbiji „opet potrebno 1.300 kaplara”.

„Srbiji opet treba 1.300 kaplara, 130.000 kaplara da žive za Srbiju, da uče i stvaraju za Srbiju, da ljubav prema otadžbini pokažu svojim rezultatima i uspesima”, rekao je predsednik.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je u govoru na svečanosti da je obrazovanje najbolja investicija i da se „bolja vremena ne smeju čekati, već se moraju stvarati”.

„Verujete u sebe, učite da biste znali šta je dobro za vas, da biste znali koji put da odaberete i da biste na tom životnom putu bili uporni i jaki”, rekao je Jovanović.

„Naše obrazovanje mora da bude uvaženo i poštovano jer po svom kvalitetu to i zaslužuje a to podrazumeva veće društveno ulaganje jer samo obrazovana Srbija može da bude ravnopravan partenr u zajednici evropskih naroda”, rekao je ministar.

Beta
Objavljeno: 03/04/2014

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nikolic-studentima-Srbiji-opet-treba-1_300-kaplara.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****


No comments: