Wednesday, April 9, 2014

Срби из Чикага свим срцем уз отаџбину / "Novosti" April 6, 2014

Novosti
Марко Лопушина
April 6, 2014

Српска народна одбрана у Америци припрема прославу за обележавање 100-годишњице постојања. Први председник Михајло Пупин. Мобилисали 17.000 добровољаца

Смотра добровољаца у Чикагу 1914. године и Славко Пановић
 
ПРИПРЕМЕ за прославу века постојања националне организације Српска народна одбрана почеле су у Чикагу, највећем „српском граду“ у Америци. Како нам је рекао председник Славко Пановић, прослава ће се одржати за Видовдан.
 
 
- У Чикагу ћемо 28. јуна окупити све чланове наше и других српских националних организација да обележимо 100 година од оснивања и патриотског рада СНО - најављује Пановић, који од 1993. године води нашу највећу и најактивнију националну организацију у САД. - Манифестација ће бити посвећена само једној јединој теми, а то је српство. Покушаћемо да са гостима из отаџбине и угледним Србима из дијаспоре одговоримо на питање како да будемо оно што су били наши преци, оснивачи СНО - хероји српског народа.
 
СНО је основана у Београду 1904. [1908.] године, у тешким временима за српски народ. Огранак у САД формиран је 1914. године у Њујорку, а за првог председника изабран је Михајло Пупин.
 
- Српски народ који је био у Америци није могао да остане равнодушан према борби у родном крају - објашњава Пановић. - Просечна старост нашег емигранта у предвечерје Првог светског рата била је од 25 до 30 година. Била је то млада и снажна емиграција, пуна воље и полета. Одмах после свог конституисања СНО је образовала месне одборе у 83 града у САД. Тада је постојало и око 180 других патриотских друштава. Читаво америчко родољубиво српство давало је пуну подршку СНО у пожртвованом раду на прикупљању материјалних средстава за српске рањенике и сирочад.
 
Од почетка рата 1914. па до септембра 1917. године, СНО је сакупила 554.445,02 долара - суму која је у оно време значила много више него данас. Сем тога, СНО је прикупила више стотина сандука робе, која је послата у отаџбину. А Михајло Пупин је, својим утицајем и залагањем, омогућио да се у Америци 1917. године обави мобилизација чак 17.000 српских добровољаца.
 
- Пупин је још у време балканских ратова организовао добровољце у Америци - прича Славко Пановић. - То је чинио и од 1914. године. Обилазио је руднике и фабрике у Чикагу, Њујорку, Питсбургу, Кливленду, где су Срби радили и живели, да их мобилише за отаџбински рат. Народни гуслар Петар Перуновић неуморно је обилазио Америку и борбеним песмама инспирисао младе Србе да крећу у добровољце. Кретали су и они који тек беху приспели из балканских ратова...
 
Први добровољци су илегално преко Канаде стизали у Србију. Пупин је организовао параде српских добровољаца у САД, а СНО је помогла Војној комисији Србије да добровољце са Американцима, када су ушли у рат, пребаци на Солунски фронт.
 
У Другом светском рату СНО се опет ангажовала да помаже народу у отаџбини. Овог пута на челу СНО је био Михаило Дучић. Он је са браћом Јованом и Урошем организовао Комитет за помоћ народу у Југославији и српским ратним заробљеницима у логорима по Немачкој и Италији.
 
- И крајем 20. века, када су избили нови ратови на простору бивше Југославије, ми амерички Срби трудили смо се да сачувамо традицију српства, да помажемо народу у отаџбини, а посебно ратној сирочади и омладини - истиче Пановић. - У отаџбину је послата помоћ од неколико милиона долара. СНО се труди да развија српство у Америци, да створи нове Пупине и Дучиће. Боримо се за част и углед српског народа свим срцем.
 
СТИПЕНДИЈЕ СТУДЕНТИМА У СРБИЈИ
 
СЛАВКО Пановић је пореклом из Ратине код Краљева. По образовању је лаборант. За председника СНО биран је чак 16 пута. СНО је на његову инцијативу основао Фонд „Михајло Пупин“ из кога се сваке године стипендира 20 најбољих и најталентованијих студената у отаџбини. Циљ те акције је да се спречи одлив српске младости у свет.
 
ЈУБИЛЕЈИ
 
ПУПИН је био покретачки дух који је српску ствар промовисао у америчкој јавности и код политичара, пре свега председника Вудро Вилсона и Теодора Рузвелта - истиче Славко Пановић. - Ово је година јубилеја Михајла Пупина, јер треба да обележимо 160 година од рођења и 140 година од доласка у Америку српског родољуба, проналазача, доктора наука и професора на Колумбија универзитету, члана и председника најеминентнијих америчких научних институција.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: