Saturday, May 31, 2014

''Srbija nikada nije bila otpadnička država'' / "Vesti Online" May 30, 2014

Vesti Online
Srna
May 30, 2014

Profesor istorije na Kembridžu Kristofer Klark ocenio je da se pitanje uzroka Prvog svetskog rata mora sagledati u širem kontekstu i da se u kompleksnom svetu kakav je danas ne treba baviti traženjem krivca.

Srbi nikada nisu tražili ništa što Austrijanci i Nemci nisu već bili postigli,
aže Kristofer Klark (Foto: learnnc.org)
 
Klark, autor svetskog bestselera "Mesečari", koji se bavi Velikim ratom, rekao je da je Srbija tog vremena bila deo opštih težnji ka uspostavljanju nacionalnih država.

"Srbija je prolazila kroz period turbulencija, ali nikad nije bila otpadnička država, bila je evropska država", rekao je Klark na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

On je naglasio da Srbi nikada nisu tražili ništa što Austrijanci i Nemci nisu već bili postigli.

Istoričar Dominik Liven ukazao je da je u osnovi Velikog rata bio sukob između Rusije i Nemačke oko dominacije u istočnoj Evropi istakavši da je nekad, kao i danas, ravnoteža moći uslovljavala evropsku bezbednost.

Profesor Vojislav Pavlović sa Instituta za balkanske studije smatra da je poremećaj ravnoteže između velikih sila posle raspada Osmanlijskog carstva uslovio Veliki rat, a da su okolnosti učinile da mala i nerazvijena Srbija odjednom postane najveći neprijatelj moćne Austro-ugraske imperije.


http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/407506/Srbija-nikada-nije-bila-otpadnicka-drzava

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: