Sunday, May 25, 2014

Srpski junaci događaj godine / "Vesti Online" May 15, 2014

Vesti Online
S. Sudar
May 15, 2014

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, knjiga "Za Srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča" predstavljena je 10. maja na Međunarodnom salonu knjiga u Torinu. Reč je o vojnom dokumentu iz 1917. godine sa oko 130 originalnih fotografija neprocenljive istorijske vrednosti koji je najavljen kao događaj godine u italijanskom izdavaštvu.

Mila Mihajlović

Ovo izdanje na italijanskom i srpskom jeziku podseća na jednu od najvećih humanitarnih operacija svih vremena, kada je Kraljevska ratna mornarica Italije obavila evakuaciju srpske vojske i civila iz Albanije.

Operacija je otpočela 22. decembra 1915. i završila se 5. aprila 1916. godine. Spaseno je 136.000 srpskih vojnika, 11.651 ranjenika, konjica koja je brojala više od 13.000 ljudi i 10.000 konja i gotovo 23.000 zarobljenih austrougarskih vojnika, kao i 22.000 tona materijala i 68 srpskih topova.

Na promociji su govorili dr Alberto Simoni, glavni urednik lista "La Stampa", kontra-admiral Aurelio de Karolis, šef Uprave za komunikaciju Generalštaba Vojske Italije, i Mila Mihajlović, koja je autor projekta i priređivač reprinta u izdanju Generalštaba oružanih snaga Italije.

 
- Moj prijatelj mi Gvido Kačeo mi je davno poklonio retka dokumenta i među njima se našla i ova knjiga pod naslovom "Za Srpsku vojsku" autora Paola Đordanija, koju je objavila Specijalna kancelarija italijanske Kraljevske mornarice februara 1917. godine.

Posedujem dva originalna primerka iste knjige na francuskom i italijanskom. I to su, izgleda, jedini postojeći primerci. Tako je rođena ideja o ovom projektu - objasnila je Mila Mihajlović.


Pobednici i mučenici

- Srbija je konačno prikazana u svetlu kako to nije činjeno već 20 godina - kao pobednik, heroj, veliki mučenik i važan istorijski činilac u savremenoj istoriji. To su rekli najviši predstavnici italijanskih političkih i vojnih institucija. Bila sam beskrajno ponosna - kaže Mila Mihajlović za "Vesti".


 http://www.vesti-online.com/Scena/Kultura/403572/Srpski-junaci-dogadaj-godine


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: