Tuesday, May 27, 2014

Velika konferencija CIRSD-a o WWI 30-31 MAJ 2014. [Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke] / "B92" May 26, 2014 / CIRSD

B92
May 26, 2014

Beograd -- Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj organizuje u petak i subotu dvodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu Prvom svetskom ratu.

 
Konferencija "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke" biće održana u hotelu Metropol 30. i 31. maja i na njoj će govoriti renomirani svetski istoričari, profesori sa najprestižnijih svetskih univerziteta, diplomate, sadašnji i nekadašnji politički lideri sa dugogodišnjem iskustvom i uticajem u međunarodnoj politici.

Prvog dana Konferencije, 30. maja, u fokusu će biti uzroci i posledice izbijanja Prvog svetskog rata, a planirano je da se diskusija odvijati kroz dva panela.

Drugog dana, 31. maja, tema su pouke od pre 100 godina i kako one mogu biti primenjene u savremenim međunarodnim odnosima na tri najsloženije geostrateške regije: Ukrajinu, Bliski istok i istočnu Aziju.

Konferenciju organizuje CIRSD koji vodi Vuk Jeremić, nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN.

Program konferencije i prijava je na sajtu www.cirsd.org.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=26&nav_category=12&nav_id=853144


*****

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj [CIRSD]

Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke

Prelomni trenutak u istoriji medjunarodnih odnosa bilo je izbijanje Prvog svetskog rata, čija se stogodišnjica obeležava na različite načine širom Starog kontinenta i u ostalim delovima sveta. Obeležavanje stogodišnjice Velikog rata je obnovilo interesovanje za dogadjaje koji su doveli do početka sukoba u avgustu 1914. godine. Tako su i akademski krugovi i donosioci odluka širom sveta podstaknuti da ponovo promisle kako se pouke od pre jednog veka mogu primeniti u proučavanju savremenih medjunarodnih odnosa.

S tim u vezi, Centar za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) organizovaće dvodnevnu konferenciju “Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. godine: Istorijske pouke”, 30. i 31. maja 2014. godine, u Beogradu. Prvog dana konferencije, 30. maja, u fokusu će biti uzroci i posledice izbijanja Prvog svetskog rata. Diskusija će se odvijati kroz dva panela:

Panel I Početak Prvog svetskog rata: pogrešne procene?- Da li je izbijanje Velikog rata u avgustu 1914. godine bio neuspeh diplomatije, ili neuspeh političkih i vojnih elita, koji su u rat krenuli otvorenih očiju, ali pogrešno procenivši posledice;

Panel II Početak Prvog svetskog rata i kraj starog poretka– Veliki rat je bio posledica ne samo činjenja ili nečinjenja elita, nego i velikih društvenih promena: uticaj javnog mnjenja je jačao, rastuće snage nacionalizma, sve većeg društvenog uticaja imperijalizma i socijalnog darvinizma itd.

Drugog dana, 31. maja, tema su pouke od pre sto godina i kako one mogu biti primenjene u savremenim medjunarodnim odnosima na tri najsloženije geostrateške regije: Ukrajinu, Bliski istok i istočnu Aziju.

Panel III Pouke Prvog svetskog rata i Bliski istok u 21. veku– Ovo je region koji poseduje neprocenjiva energetska bogatstva i čiji kompleksan spoj verskih i civilizacijskih tekovina predstavlja jedinstveno svetsko istorijsko nasledje. Nedavni dogadjaji u ovoj regiji mogu imati dalekosežne globalne posledice;

Panel IV Pouke Prvog svetskog rata i istočna Azija u 21. veku- Ovo je region čiji politički, ekonomski i socijalni uticaj na svetskoj sceni ima potencijal da ima isti značaj kao Stari kontinent u prošlosti. Razumevanje istočne Azije nikada nije bilo važnije za globalnu bezbednost i prosperitet;

Panel V Kriza u Ukrajini: talas novog hladnog rata?- Rusija, EU i SAD povlače poteze u sve burnijem regionu istočne Evrope i svaka strana nastoji da promeni odnos snaga u svoju korist. Razumevanje mogućih ishoda i njihovog uticaja na bilateralne veze je od ključnog značaja za savremene medjunarodne odnose.

Na konferenciji će govoriti renomirani svetski istoričari, profesori sa najprestižnijih svetskih univerziteta, diplomate, sadašnji i nekadašnji politički lideri sa dugogodišnjem iskustvom i uticajem u medjunarodnoj politici.

Prijava za učešće na konferenciji je obavezna. Kako je broj učesnika ograničen, pozivamo Vas da se što pre prijavite za učešće na konferenciji. Prijavite se klikom na „Prijava“, ili pošaljite e-mail na conference@cirsd.org.


Radni jezik konferencije je engleski.


http://sr.cirsd.org*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: