Thursday, June 26, 2014

Obeležavanje Sarajevskog atentata donelo nove podele / "Politika" June 26, 2014

Politika
Dušanka Stanišić
Objavljeno: 26.06.2014.

Istoričar Husnija Kamberović smatra da je „priča za malu decu” to da će se iz Sarajeva manifestacijama o početku Velikog rata poslati poruke mira.

Početak Velikog rata biće obeležen i koncertom Bečke filharmonije
u Vijećnici: Sarajevo (Foto: Rojters)
 
Od našeg dopisnika

Sarajevo – Uz zanemarljivu medijsku zainteresovanost, u Sarajevu je od 18. do 22. juna održana Međunarodna konferencija „Mesto Prvog svetskog rata u evropskoj istoriji”, koja je najavljena kao jedan od značajnijih događaja u okviru „planetarnog” obeležavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata.

Direktor sarajevskog Instituta za istoriju Husnija Kamberović, iako je saglasan sa ocenom da konferencija nije „odjeknula” kako se očekivalo, smatra da je to bio, u pravom smislu reči, naučni skup i da „priča” nije izašla iz akademskih okvira na polje politike.

„Dobili smo ono što smo očekivali. Učestvovalo je oko 120 istoričara iz različitih zemalja sveta koji su prezentovali svoje viđenje onoga što se desilo pre 100 godina”, izjavio je Kamberović za „Politiku”, naglašavajući kako su učesnici imali jedan „apsolutno novi pristup u gledanju na ono što jesu bili članovi ’Mlade Bosne’”.

Nije niko, kako on kaže, rekao da je Srbija kriva, ili da je Gavrilo Princip terorista.

O nekim drugim manifestacijama kojima će Sarajevo obeležiti početak Velikog rata, uključujući i koncert čuvene Bečke filharmonije koji će biti održan u Vijećnici 28. juna, Kamberović govori sa dozom nezadovoljstva jer smatra da je sama priprema i najava tih događaja dovela do novih podela, ne samo u BiH nego i u regionu. Dobar deo krivice za to prebacuje na strance.

„Francusko petljanje u sve to apsolutno je dovelo do toga da su se stvari zaoštrile do krajnje granice”, kaže on i zaključuje da je priča o tome kako će se iz Sarajeva poslati poruke mira, „priča za malu decu”.

Ideju sarajevskih vlasti da se podigne spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu, od koje se, istina, odustalo, Kamberović smatra suludom, dok na spomenik Gavrilu Principu gleda kao na deo istorije grada na Miljacki i nema ništa protiv da bude podignut.

„Samo je pitanje vremena kad to treba uraditi, kao što je i pitanje šta se time želi postići”, navodi on i sugeriše kako je „šansa propuštena”.

Istog dana kada je Međunarodna konferencija privedena kraju, održana je i biciklistička trka „Sarajevo gran pri” u organizaciji Sarajeva i Istočnog Sarajeva koju je otvorio predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović koji je izjavom da je „ovo dokaz ujedinjenja dva Sarajeva” ponovo izazvao reakciju srpskih predstavnika, jer su se oni već izjasnili da ih obeležavanje godišnjice dva događaja u „režiji Sarajeva” ne interesuje zato što je kompletna priča ispolitizovana s krajnjom namerom da se istorija falsifikuje.

Deo manifestacije kojom će Sarajevo obeležiti događaj koji je i nakon sto godina za jedne bio „okidač, povod za Prvi svetski rat”, a za druge „uzrok”, osim koncerta Bečke filharmonije biće i muzičko-scenski spektakl „Stoleće mira nakon stoleća ratova” koji će, takođe, na Vidovdan biti održan na Latinskoj ćupriji, to jest mostu Gavrila Principa.

Ova manifestacija, u kojoj prema najavama učestvuje preko 280 umetnika iz 10 zemalja, simbolično će početi 15 minuta pre ponoći, a zašto baš tada objasnio je na konferenciji za novinare reditelj i autor projekta Haris Pašović.

„Zato što nam odgovara da je noć, zbog potreba scene, ali i zato što je 28. juna prvi dan meseca ramazana, pa smo odlučili da to bude posle teravih-namaza i završetka utakmice na svetskom prvenstvu”, rekao je on naglašavajući kako ima i simbolike u tome da ovaj dan bude obeležen na njegovom izmaku.

I dok Sarajevo „na svoj način” i uz pomoć EU, koja je za manifestacije koje nemaju podršku unutar cele BiH izdvojila 2,2 miliona evra, dočekuje Vidovdan koji u Srbima budi posebne emocije, nekoliko kilometara dalje – u Istočnom Sarajevu – sve je spremno za podizanje spomenika Gavrilu Principu.

Spomenik će biti svečano otkriven 27. juna u novoizgrađenom parku u Istočnom Novom Sarajevu, a dan kasnije, na Vidovdan u Andrićgradu u Višegradu Republika Srpska organizovaće centralnu svečanost obeležavanja godišnjice Velikog rata, na kojoj će, kako se očekuje, biti i najviši zvaničnici Srbije.


Dušanka Stanišić
Objavljeno: 26.06.2014.


http://www.politika.rs/rubrike/region/Obelezavanje-Sarajevskog-atentata-donelo-nove-podele.lt.html


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: