Saturday, June 21, 2014

Republika Srpska - Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Banja Luci / June 21, 2014 / Откривен споменик руском цару Николају Другом у Бањалуци / Памятник Николаю II установят в столице Республики Сербской

Споменик руском Цару Николаjу II Романовом, великом пријатељу српског народа је данас постављен у Бања Луци June 21, 2014
Cлика преузета са "Facebook" стране Branko Ilic.
 
*****
 
Откривен споменик руском цару Николају Другом у Бањалуци
 
Vostok.rs
June 21, 2014
 
21.06.2014. - Пријатељске везе два народа
 
У главном граду Републике Српске, Бањалуци, свечано је откривен спомнеик руском цару, Николају Другом. Помоћник председника Руске Федерације Игор Шоголев је рекао да је споменик цару Николају Другом у Бањалуци први у историји овом руском цару који је подигнут на територији неке европске земље. "Одајемо признање председнику Републике Српске Милораду Додику за ту иницијативу и подршку коју је дао у реализацији пројекта. То је веома симболичан гест који подвлачи дугогодишње пријатељске везе између руског и српског народа у нашем свету, који нимало није једноставан", истакао је Шоголев.
 
 
Према његовим риечима, то је симбол пријатељства два народа, не само током претходних година, него и данас у 21. вијеку. Шоголев је истакао да се везе између Русије и Републике Српске, које се тичу економије и политике, развијају веома интензивно, те да Русија константо пружа подршку Српској у оквиру Савета безбедности.
 
 
Он је истакао да је председнику Додику рекао да се контакти између Русије и Српске реализују и стварају на вишем политичком нивоу. "Постоје одређени планови и договори и веома рачунамо с тим да ће се ти односи и везе развијати исто тако пријатељски и у потпуно међусобном разумевању", рекао је Шоголев.

"И данас смо искористили историјски повод да говоримо о учвршћивању наших веза и њиховом развоју у хуманитарној области. То остаје кроз векове, с тим да наша деца буду у стању да разумеу језик један другога, историју и да знају о међусобној умјетности. Да се наша дјеца након 10 и 100 година могу срести и дати једни другима подршку у нека тешка времена", каже Шоголев.


Споменик руском цару Николају Другом, који се налази на Булевару цара Душана у близини бањалучке Гимназије, освештао је Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем.

Пре церемоније откривања споменика служена је литургија у Храму Христа Спаситеља за настрадале у сукобима у Украјини, а ноћ пре је одржан концерт у Културном центру Бански двор, на којем су наступили уметници из Русије, као и Козачки хор.

 
Откривању споменика је присуствовао велики број званица: заменик министра културе РФ Григориј Ивлиев, председник Академије уметности РФ Зураб Церетели, председник Руског института за стратешке студије Леонид Решетњиков, амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко, председник УО Православне фондације "Василиј Велики" Константин Малофејев, помоћник председника РФ Игор Шчогољев, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и многе друге личности из јавног живота, као и многобројни грађани Бањалуке.

http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=61261#.U6XrQelOXIU

*****

RS: Otkriven spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom

Vesti Online
Beta
June 21, 2014

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomoćnik predsednika Ruske Federacije Igor Šogolev otkrili su danas u Banjaluci spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom.

Milorad Dodik i Igor Šogolev na otkrivanju spomenika Nikolaju Drugom
Banja Luka June 21, 2014 Foto: SRNA
 
Otkrivanje spomenika Nikolaju Drugom je deo manifestacije obeležavanja stotinu godina od početka Prvog svetskog rata. Dodik je na svečanosti rekao da je otkrivanje spomenika prilika "da se srpski narod samo delimično oduži velikom caru, velikom ruskom narodu i državi za podršku koju je od njih dobijao u odlučujućim
danima".


On je izrazio zahvalnost ruskom narodu, ruskoj državi i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za, kako je kazao, podršku koju i u ovom vremenu daju srpskom narodu.

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom postavljen je na Bulevaru cara Dušana u blizini banjalučke Gimnazije.

Otkrivanju spomenika, prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik Fonda "Svetog Vasilija Velikog" Konstantin Malofejev, autor spomenika Zurab Sereteli, kao i neki od ministara u Vladi RS.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/412980/RS-Otkriven-spomenik-ruskom-caru-Nikolaju-Drugom

*****

Dodik i Šogolev otkrili spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom

RTRS.TV
June 21, 2014

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Igor Šogolev otkrili su danas u Banjaluci spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom.

Predsjednik Dodik je na otkrivanju ovog spomenika istakao da je ovo prilika da se srpski narod samo djelimično oduži velikom caru, velikom ruskom narodu i državi, za podršku koju je od njih dobijao u odlučujućim danima, i podsjetio, da je ovo dio manifestacije obilježavanja 100 godina Velikog rata u kome su Srbi nesumnjivo bili najveći stradalnici. Napomenuo je da o tome svjedoče istorijske činjenice koje nisu pokleknule pod revizionizmom posljednjih dana koji bi da srpski narod stavi u kontekst krivice za taj rat, što je istorijska neistina.

"Srpski narod je branio svoju zemlju, a atentatom u Sarajevu branio je svoju slobodu", istakao je Dodik, i podsjetio, da je srpski narod jedini u istoriji koji je svoju slobodu branio sa teritorije druge zemlje.

"Srpski narod je vjerovao u to, zahvaljujući činjenici da je uvijek bio na pravoj istorijskoj strani radi boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu", istakao je Dodik.

Predsjednik se zahvalio je Ruskoj Federaciji, kabinetu predsjednika, njegovom osoblju i svim ljudima u toj zemlji koji su donirali spomenik caru Nikolaju Drugom. "To je veliki dug, koji je srpski narod imao prema caru Nikolaju Drugom, jer nije napustio Srbiju na početku Velikog rata, koji je za Srbiju i Srbe bio jedan od najvećih gubilačkih perioda, u kojem smo izgubili gotovo pola naše nacije", rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost ruskom narodu, ruskoj državi i predsjedniku Vladimiru Putinu za podršku koju daju srpskom narodu i u ovom vremenu.

Spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji se nalazi na Bulevaru cara Dušana u blizini banjalučke Gimnazije, osveštao je vladika banjalučki Јefrem, a Dodik i Šogolev položili su vijence na spomenik. Otkrivanju spomenika, prisustvovali su predsjednik NSRS Igor Radojičić, ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, predsjednik Fonda "Svetog Vasilija Velikog" Konstantin Malofejev, autor spomenika Zurab Sereteli, kao i ministarke sporta i omladine Nada Tešanović, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrstić, senatori Srpske Aleksa Buha i Јelena Guskova, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, predsjednik BORS Pantelija Ćurguz, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i mnogobrojni građani Banjaluke.

Saradnja Srpske i Ruske Federacije na najvišem nivou

Predsjednik Republike Srpske najavio je danas da će se krajem septembra sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ocijenivši da je saradnja Srpske i Ruske Federacije na najvišem nivou. "Očekuje me novi sastanak sa predsjednikom Rusije i tom prilikom analiziraćemo sve ono što smo dogovorili i uradili u ovom vremenu i trasirati neke nove projekte koji će omogućiti dalji razvoj naše saradnje na najvišem nivou", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je na sastanku sa ruskom delegacijom razgovarao o načinu kako proširiti saradnju Republike Srpske i Rusije u oblasti obrazovanja i kulture.

"Čuli smo odlične ideje i mogućnost da naši studenti, u okviru programa predsjednika, odlaze na školovanje na fakultete u Rusiju. Čuli smo i mogućnost da se putem akademije školuju određeni specijalizanti, kao i da ruska Pravoslavna gimnazija sarađuje sa školama u Srpskoj", istakao je Dodik.

On je naveo da će se pokušati sa realizacijom ovih mogućnosti, jer postoji uvjerenje da s obje strane postoji ogromna želja. "To je jedan od segmenata za koji smo zajedno konstatovali da je nedostajao, a odnosi se na činjenicu da u sferi kulture i obrazovanja saradnju između Ruske Federacije i Srpske moramo da podignemo na viši nivo", rekao je Dodik i dodao da je današnji događaj dio doprinosa tome.

Igor Šogolev rekao da je spomenik caru Nikolaju Drugom u Banjaluci prvi u istoriji ovom ruskom caru koji je podignut na teritoriji neke evropske zemlje. "Odajemo priznanje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za tu inicijativu i podršku koju je dao u realizaciji projekta. To je veoma simboličan gest koji podvlači dugogodišnje prijateljske veze između ruskog i srpskog naroda u našem svijetu, koji nimalo nije jednostavan", istakao je Šogolev.

Prema njegovim riječima, to je simbol prijateljstva dva naroda, ne samo tokom prethodnih godina, nego i danas u 21. vijeku. Šogolev je istakao da se veze između Rusije i Republike Srpske, koje se tiču ekonomije i politike, razvijaju veoma intenzivno, te da Rusija konstanto pruža podršku Srpskoj u okviru Savjeta bezbjednosti.

On je istakao da je predsjedniku Dodiku rekao da se kontakti između Rusije i Srpske realizuju i stvaraju na višem političkom nivou. "Postoje određeni planovi i dogovori i veoma računamo s tim da će se ti odnosi i veze razvijati isto tako prijateljski i u potpuno međusobnom razumijevanju", rekao je Šogolev.

"I danas smo iskoristili istorijski povod da govorimo o učvršćivanju naših veza i njihovom razvoju u humanitarnoj oblasti. To ostaje kroz vijekove, s tim da naša djeca budu u stanju da razumiju jezik jedan drugoga, istoriju i da znaju o međusobnoj umjetnosti. Da se naša djeca nakon 10 i 100 godina mogu sresti i dati jedni drugima podršku u neka teška vremena", kaže Šogolev.

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest/dodik-i-sogolev-otkrili-spomenik-ruskom-caru-nikolaju-drugom-115111

*****

Памятник Николаю II установят в столице Республики Сербской

Московский Комсомолец [MK.ru]
June 21, 2014

В городе Баня-Лука появится скульптура Зураба Церетели

21 июня в столице Республики Сербской (Босния и Герцеговина) пройдет торжественное открытие памятника императору Николаю II, созданного известным художником-монументалистом, президентом Российской академии художеств, который также является послом Доброй Воли ЮНЕСКО, Зурабом Церетели. В церемонии, кроме самого автора, примут участие президент страны Милорад Додик, кинорежиссер Эмир Кустурица, помощник Президента России Игорь Щеголев и замминистра культуры РФ Григорий Ивлиев.


фото: rah.ru
 
«Пожалуй, из всех народов, живущих на земле, самым близким, самым родным для нас, русских, является народ сербский. Пожалуй, из всех народов, живущих на земле, самым близким, самым родным для нас, русских, является народ сербский. Нас объединяет живая вера во Христа, молитва друг о друге и общность судеб. Припомнив трагическую схожесть истории Сербии и России, начинаешь хорошо понимать всю глубину сокровенных духовных уз, которыми соединены наши народы-братья», - писал сербский священник Марьян Кнежевич. Эти строки свидетельствуют, как важны для Республики Сербской культурные и исторические связи с Россией. Не случайно на постаменте монумента упомянуто, что памятник воздвигнут при участие граждан города Баня-Лука. Открытие бронзового бюста русского императора в столице РС — действительно большое событие для города и страны, не менее оно значимо и для России. А приурочена установка монумента к 100-летию Первой мировой войны, которая началась как раз на Балканах. 11 июля 1914 года Австрия предъявила сербскому правительству ультиматум, и в тот же день Николай II получил от сербского королевича-регента Александра телеграмму: «Мы не можем защищаться. Посему молим Ваше Величество оказать нам помощь возможно скорее… Мы твердо надеемся, что этот призыв найдет отклик в Вашем славянском и благородном сердце». Через несколько дней после того, как Австрия объявила Сербии войну, Россия объявила всеобщую мобилизацию. Австрии пришлось перебросить войска на восточный фронт, и Сербия была спасена.

В день презентации двухметровой скульптуры (бюст - 80 см, постамент - 130 см) в Кафедральном православном храме города сербское и российское духовенство отслужат совместную литургию. В ней также примет участие костромской хор Ипатьевского монастыря. Сама церемония открытия бюста начнется с его освящения. А после торжественной части, в Университете Бани-Луки пройдет круглый стол под названием «100-летие Первой мировой войны и участие сербских добровольцев в составе Русской императорской армии».

http://www.mk.ru/culture/2014/06/20/pamyatnik-nikolayu-ii-ustanovyat-v-stolice-respubliki-serbskoy.html

*****

VIDEO

Bosnia and Herzegovina: Tsar Nicholas II monument blessed in Banja Luka

Posted on You Tube by "RuptlyTV"
June 21, 2014http://youtu.be/OiE1k9dpr9A


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: