Thursday, July 3, 2014

Величанствена прослава 100 година Српске народне одбране у Америци 28. јуна 2014 / "СНО" June 30, 2014

www.snd-us.com
June 30, 2014

У суботу, 28. јуна 2014, на Видовдан, одржана је у Чикагу величанствена прослава 100-годишњице постојања и рада Српске народне одбране у Америци.

Прослава 100-годишњице постојања и рада
Српске народне одбране у Америци

У препуној великој сали једног од највећих хотела у Чикагу и посебно уређених за ову прилику српско расејање одало је захвално признање за вековни рад ове организације Срба на америчком континенту. То је својим благословом и захвалношћу учинио у име Српске православне цркве Његово Преосвештенство Епископ новограчанички-средњезападноамерички Г. Лонгин, а потом је и председник СНО Славко Пановић подсетио у свом говору о добрим делима које је СНО кроз век постојања чинила с обавезом да то чини и даље „до следећег оваквог јубилеја“.

Публици се обратио и Генерални конзул Републике Србије г. Дејан Радуловић, а посебно подсећање на оснивача и првог председника Српске народне одбране у Америци, професора др Михајла Пупина, великог српског и америчког проналазача, учинила је својим говором Др. Јасмина Вујић, професор нуклеарне физике на Беркли Универзитету Калифорније.

Специјални гост из Отаџбине на овом јубиларном скупу био је г. Војислав Михаиловић, унук Ђенерала Драже Михаиловића, као личност и потомак Ђенерала коме је СНО у Америци пружила велику материјалну и моралну подршку током Другог св. рата и за чије се откривање гробног места СНО у Америци посебно заузела.

Пошто је у том дану спојена и традиција српског народа, Видовдан, а то је и Слава СНО у Америци, и овај јубилеј, то је најпре у прелепом манастиру Пресвете Богородице, Новој Грачаници, одржана Архијерејска литургија на којој је началствовао Њ.П. епископ Г. Лонгин са великим бројем свештеника чикашког намесништва, а потом и парастос за све српске жртве који су пали на бранику своје отаџбине од Косова 1389. године до данас као и бројним члановима Народне Одбране, како оне у Отаџбини тако и ове у Америци и свуда у свету. Домаћин Славе Св. великомученика Лазара Косовског био је г. Ђорђе Јовановић са супругом Мирјаном из Вашингтона.

Претходног дана био је успешно одржан и 73. конгрес СНО у Америци, на коме је расправљан прошлогодишњи рад и донете нове смернице за активности до следећег конгреса. Конгресу је председавао г. Никола Марић, из Кливланда, а делегати су одлучили да по 22. пут подрже председништво овом организацијом г. Славку Пановићу, што довољно говори о заслугама и пожтртвовању које улаже за рад и напредак најстарије националне организације Срба у Америци.


http://www.snd-us.com/index.php/aktivnosti/vesti/9-snd-vesti/205-velicanstvena-proslava-100-godina-srpske-narodne-odbrane-u-americi

*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: