Friday, July 18, 2014

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" [U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici] / "Tanjug" July 18, 2014


Otvoreni univerzitet u Subotici
 
*****
 
Tanjug
July 18, 2014

 
SUBOTICA - U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu", kao jedan od predfestivalskih programa festivala evropskog filma Palić koji počinje sutra [19. Jul 2014].
 
Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da ovim Jugoslovenska kinoteka i festival daju svoj doprinos obeležavanju stogodišnjice Velikog rata u Srbiji, naglasivši da izložene fotografije predstavljaju isečke iz filmova.
 
On je dodao da su izvori fotografija materijali koje je filmska sekcija snimila tokom rata, arhive zemalja saveznica, kao i nemački i drugi arhivi koji su bili sa “druge strane u ratu”.
 
Zelenović je istakao da je izložba interaktivna, jer posetioci mogu mobilnim telefonima ili tabletima da skeniraju fotografije i dobiće na svom uređaju kompletan film iz koga je fotografija isečena.
 
Direktor Otvorenog univerziteta, organizatora festivala, Blažo Perović rekao je da ovo predstavlja praksu po kojoj se u sklopu samog festivala obeležavaju značajni datumi iz istorije.
 
Tako će, prema njegovim rečima, šest najznačajnih ostvarenja koja se tiču Prvog svetskog rata biti deo predfestivalske selekcije “Veliki rat na filmu”.
 
Na 21. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 19. do 25. jula uz podršku Turkiš erlajnsa, biće prikazana 64 filma u okviru šest selekcija. Programi će se prikazivati na više lokacija na Paliću i u Subotici.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: