Thursday, July 3, 2014

Otvorena izložba o Srbiji u Velikom ratu / "Blic Online" July 2, 2014

Blic Online
Beta
July 2, 2014

Izložba “Srbija u Velikom ratu”, koja prikazuje više stotina fotografija, dokumenata i predmeta iz Prvog svetskog rata, otvorena je danas u Domu vojske u Beogradu, u organizaciji Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva u Požarevcu i Medijskog centra “Odbrana”.

Plakat izložbe
 
Na otvaranju izložbe državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević je rekao da je to jedna od 60 manifestacija kojom vojska i ministarstvo obeležavaju stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

- Izložba afirmiše činjenice, onako kako to istina zahteva i zato je nem svaki pokušaj revizije istorije - rekao je Đorđević.

On je dodao da Vojska Srbije danas, kao i Srpska vojska u to vreme, ima veliki ugled u narodu i uživa veliko poverenje a da su pripadnici te institucije u više navrata pokazali da su uvek uz narod.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Petar Bošković rekao je da se tom izložbom zaokružuje obrada teme koja je veoma važna, ne samo za vojsku i ministarstvo, već i za državu i narod.

Bošković je podsetio da su ministarstvo i vojska učestvovali u izdavanju sedam knjiga na temu Velikog rata ali i nekoliko filmova u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, poput filma o Milunki Savić i topličkom “Gvozdenom puku” knjaza Mihajla.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić ukazala je na “pogubne” političke pokušaje revizije uloge Srbije u Prvom svetskom ratu i da je zato ideja izložbe da se javnosti stave na uvid brojne fotografije i dokumenta iz istorijskih i muzejskih fundusa koji će svedočiti o ratnim dešavanjima.

Direktor Vojnog arhiva pukovnik Milorad Sekulović je ocenio da je Veliki rat urezan u kolektivno pamchenje srpskog naroda zbog velikog značaja tog dogadjaja ali i velikih žrtava koje su pretrpljene.

- Srbija nije ušla u Prvi svetski rat zbog teritorijalnih proširenja ili resursa vech da bi se odbranila i sačuvala svoju čast i za to je platila veliku cenu - rekao je Sekulović.


http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/477859/Otvorena-izlozba-o-Srbiji-u-Velikom-ratu


*****

If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com

*****

No comments: