Tuesday, July 1, 2014

Srpska izložba o Prvom svetskom ratu u Kanadi u blizini planine koja nosi ime vojvode Putnika / "24sata" June 27, 2014

24sata.rs
Beta
June 27, 2014

Pripadnici srpske dijaspore u Kalgariju, u provinciji Alberta, priredili su izložbu fotografija povodom 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Radomir Putnik
 
U sali novosagrađenog Hrama Svetog Simeona Mirotočivog izložena su 24 postera svaki sa po nekoliko fotografija snimljenih tokom Velikog rata iz arhiva Narodnog muzeja u Valjevu, kao i iz drugih izvora.
 
Ulaz na izložbu je besplatan, a dobrovoljni prilozi posetilaca biće pridodati u fond za pomoć poplavljenima u matici.
 
Valjevski muzej poseduje zbirku radova prvog srpskog ratnog fotografa,
akademskog slikara Beogradjanina Dragoljuba Pavlovića koji je snimio dramatične prizore bombardovanja i odbrane Beograda kao i borbi i stradanja srpske vojske na Solunskom frontu.
 
Prema rečima Vesne Ivković, članice Društva za zaštitu srpske baštine "Ravna gora" iz Kalgarija koje je organizovalo izložbu, Pavlovićevo istorijsko vizuelno svedočanstvo upotpunjeno je i poznatim fotografijama drugih autora iz Prvog svetskog rata poput "Oka sokolovog" na kojoj je izvidjač Dragutin Matić, zatim snimaka dve žene-ratna heroja Milunke Savić i Britanke, pripadnice srpske vojske Flore Sandes i dr.
 
Postavka uključuje i fotografije iz Cerske i Kolubarske bitke, kao i portrete četvorice srpskih vojvoda: Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.
 
Malo je poznato da u širem regionu Kalgarija, u masivu Stenovitih planina, postoji planina odavno imenovana po vojvodi Putniku koju su, otkrivanjem i osvećenjem spomen-ploče, pre dve godine ovekovečili članovi iste organizacije koja je priredila i komemorativnu izložbu.
 
U toku su razgovori o postavci ove izložbe i u glavnom gradu Alberte Edmontonu.
 
Govornici-gosti na otvaranju izložbe i komemoraciji u Kalgariju bili su poznavaoci istorije i savremenih sukoba na Balkanu poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bisett) i jedan od najpoznatijih vojnih novinara u Kanadi Skot Tejlor (Scott Taylor), urednik i izdavač kanadskog vojnog magazina "Espri d' kor" (Esprit de Corps), pored ostalih autor knjige "Inat" o Srbiji i ratu na Kosovu.
 
U Kalgariju, jednom od najprosperitetnijih kanadskih gradova danas živi oko 5.000 doseljenika srpskog porekla iako je do početka 1990-ih godina tamo živelo svega četrdesetak srpskih porodica.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****
 

No comments: