Friday, July 25, 2014

VIDEO / Орден за чика Ђорђа, чувара Зејтинлика / "Novosti" July 25, 2014

Novosti
М. МАРКОВИЋ
July 25, 2014

Уручено одликовање Ђорђу Михаиловићу, чувару српског војничког гробља у Солуну. Хвала што памтите, рекао, примајући одликовање видно потресени чика Ђорђе

Ђорђе Михаиловић
 
САМО што није заплакао чувар Зејтинлика чика Ђорђе Михаиловић (86), примајући орден српске заставе другог степена за нарочите заслуге у очувању културног и историјског наслеђа Србије, као и за развијање и учвршћивање сарадње и пријатељства између Грчке и Србије.
 
- Хвала српском народу зато што не заборавља - имао је само толико снаге да каже, видно потресен, примајући одликовање на свечаности у Солуну.
 
Стигао је на уручење у плавој униформи, дар српског ваздухопловног официра. Повијен под годинама, али стамен и колосалан, као што је и његова часна дужност да више од пола века бдије над уснулим јуначким пуковима српске војске. Над осам хиљада хумки именованих и безимених српских ратника.
 
- Има ли часније дужности од ове која је мени поверена. Да чувам гробове јунака који су, све нас, надвисили љубављу према отаџбини и слободи - више пута је казао.
 
Орден чувару Зејтинлика, чика Ђорђу Михаиловићу, додељен је поводом Дана државности Србије и стогодишњице Великог рата. Али, због година, које су му видно нарушиле здравље, он на свечаност минулог фебруара, није могао да допутује. Зато му је одликовање, у Солуну, у име Томислава Николића, председника Србије, данас уручио професор др Оливер Антић, председник Комисије за одликовања.
 
- Ђорђе Михаиловић је и сам живи споменик међу зејтинличким споменицима. Симбол српског, војничког вечног почивалишта - казао је Антић, уручујући признање. - Он је и сам историја и архива овог нашег светилишта. Желим му да га здравље служи и да нам поживи.
 
Đorđe Mihailović - čuvar Zejtinlika
Published on You Tube by "Председник Р. Србије"
July 25, 2014

"Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja “Zejtinlik” u Solunu, danas je odlikovan ordenom srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije, kao i za razvijanje i učvršćivanje saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke. Čestitke čika Đorđu i hvala u ime svih Srba za to što čuva sećanje na naše hrabre pretke."http://youtu.be/6wxptikzRw0

Часна старина, чика Ђорђе, примио је орден. Примио и пољубио. Исто као што је свих протеклих деценија љубио Србију. Са истим поштовањем с којим држи заставу пијетета и успомена на хиљаде јунака над којима су бдели и његови преци: деда Сава и отац Ђуро.

Ђорђе је, за „Новости“ овако говорио:

- Они су ме и заветовали да, док живим, ове гробове чувам и негујем. Сад жалим што немам мушког наследника да преузме заставу. И, жалим што је српском народу заборављено јунаштво. Жртва и слободарски дух. То је жалосно. А, опет некако, оснажи ме кад дођу потомци. Кад донесу грумен Србије за коју су умирали њихови прадедови и дедови. За којом су чезнули. Заплачу та деца, овде. А ја им кажем: децо, ваш дуг није да плачете, већ да не заборавите такве јунаке.

Zejtinlik - Đorđe Mihailović
Published on You Tube  by "Zeljko Kretic"
June 13, 2012

"Отићи на Зејтинлик - Српско Војничко гробље и саслушати чика Ђорђа заиста вреди. Човјек је жива легенда. За оне који не могу да оду ево прилике, нека добро саслушају и запамте ове његове речи."http://youtu.be/DCambOviPWQ

НЕ ЗАБОРАВИ, СИНЕ!

Деда Саво је пренео мом оцу ове речи, а он их испричао мени:

- Никада не заборави, сине, бол са којим су наши, српски војници, хранили чежњу за повратком кући. Робовали крваво парче своје земље да би се у њу, слободну, вратили. Да загрле породице које их нису дочекале. Да загрле децу која их нису упамтила. И, не заборављам. Немојте ни ви, синови.

 
ЛАЧЕМ, КАД НИКО НЕ ВИДИ
 
Ђорђе Михаиловић живи са женом у невеликој кући на улазу у гробље. Сваког дана, пре сунца, порани, почисти гробље, отвори гвоздену капију. Уреди парцеле и стазе између белих мраморних крстова. Оплеви траву. Уклони пале гране чемпреса. Упали свеће. Долије зејтин у кандилима. Обрише иконе и фотографије ратника. Дочекује и испраћа потомке. И кустос је и тумач историје. А, увече:
 
- Тад плачем, да ме нико не види. И, питам се, која ли је, по реду, ово ноћ мртвим ратницима у подножју Магленских планина.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****


No comments: