Tuesday, August 19, 2014

Обележена 100. годишњица Церске битке / Министарство одбране Републике Србије August 19, 2014

Министарство одбране Републике Србије
 
 Министарство одбране и Војска Србије


У оквиру спомен - комплекса "Церска битка" у Текеришу код Лознице данас је организована централна државна церемонија поводом обележавања 100. годишњице те битке. Том приликом, крај споменика Церским јунацима, уз највише државне и војне почасти венце су положили председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, министар обране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, изасланици председника Републике, министри у Влади, представници законодавне, извршне и судске власти, представници дипломатског кора, борачких удружења, Града Лознице, Шапца, Ваљева као и породице и потомци ратника из тог краја.

Подсећајући на значај Церске битке, премијер Вучић је истакао да није лако 100 година касније стајати на месту где су стајали војвода Путник и генерали Степановић, Бојовић и Штурм и где је у првој бици великог рата из строја избачено готово 20 хиљада Срба.

- Србија и сви ми настали смо тада, бранећи себе и своју слободу, бранећи своју земљу – истакао је премијер Вучић додајући да су у Србију тада веровали сви они који су веровали у слободу, коју су извојевали од надмоћнијег непријатеља.

- Спремни смо на жртву у истој мери у којој сте и ви били спремни. Спремни смо да запнемо и да освојимо свој Текериш и Цер, зато што данас поново верујемо у Србију и зато што нам је, као и вама, од свега што немамо, много веће то што коначно имамо, а то је Србија. Наш сан је и ваш сан, сан да од земље за коју је вредело умрети направимо земљу за коју вреди живети – поручио је премијер Вучић.

Према његовим речима, време је да својој земљи поново дамо бар део онога што су јој дали они који су јој дали све, да стојимо усправно за Србију, време је за нашу жртву и наш напор.

- То је дуг према онима који су нас створили и то је дуг према онима које ми стварамо - земља у којој ће сваки становник, као и пре 100 година, моћи да кличе – живела Србија! – поручио је премијер Вучић.

Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије док је верски обред служио патријарх српски Иринеј.

У оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, Генералштаб Војске Србије организовао је студијско путовање и историјски час у селу Драгиње где је, средином августа 1914. године генерал Степа Степановић формирао командно место Друге армије. Историјском часу о почетку Церске битке, прве победе савезника у Великом рату присуствовали су, поред осталих, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума и најближим сарадницима, као и представници Министарства одбране.

У селу Драгиње приказане су реплике командног места Друге армије, положај митраљеза Максим и осматрачнице с којих је будући војвода Степа Степановић осматрао продор аустроугарске Друге армије на Цер. Амбијент је употпуњен аутентичним експонатима и предметима из Првог светског рата у власништву Завичајног музеја Коцељева, Војног музеја и Историјског музеја Београда. Осматрачница је уређена према осматрачницама из времена Великог рата, као и костимографија чланова Команде Друге армије Српске војске. Током историјског часа у селу Драгиње симулирана је организација рада Команде Друге армије а официр у улози и униформи Степе Степановића прочитао је Наредбу Врховне команде и наређење војводе за покрет ка Церу.

Церска битка, који се одиграла током августа 1914. године, једна је од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у Првом светском рату. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције, али уједно и прва победа сила Антанте над Централним силама. Остваривши победу у знаменитој Церској бици припадници Српске војске предвођени генералом Степом Степановићем пружили су целој Европи пример безмерне храбрости и родољубља.

http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=7025


FOTOS:
Министарство одбране Републике Србије
 
na Facebook.
 


 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra,
please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****
 

No comments: