Saturday, August 9, 2014

Др Родолф Арчибалд Рајс / "Први светски рат - 100 година" August 8, 2014

 
Др Родолф Арчибалд Рајс
 
na Facebook.
 
Др Родолф Арчибалд Рајс
 
Рођен је у Хаузаху, јужнонемачкој покрајни Баден (тада Немачка царевина) 8. јула 1875. год. као осмо дете по реду од десеторо. Завршио је студије у Швајцарској. Докторирао је са само 22 године и врло брзо стекао међународни углед. Форензичар, доктор хемије, као професор радио је на Универзитету у Лозани.
 
На позив српске краљевске владе, Рајс је дошао 1914. у Србију, тада... већ врсни криминолог, да као неутрална личност, истражи злочине аустроугарске, касније и немачке и бугарске војске над цивилним становништвом.
 
Заволео је српски народ и 1915. год. са војницима у склопу Моравске дивизије пролази албанску голготу. Учествовао је у пробоју Солунског фронта. Био је члан српске делегације на Мировној конференцији у Паризу. Крајем 1918. прелази трајно да живи у Београду у скромној кући на Топчидеру.
 
Арчибалд је написао неколико књига, свакако за нас најинтересантнија и најпознатија је својеврсна анализа српског народа која је и дан данас читљива,
 
"Чујте Срби! Чувајте се себе!" (1928).
 
 
Преминуо је на данашњи дан, 8. августа 1929. године од можданог удара, након краћег вербалног сукоба са својим комшијом, бившим министром Миланом Капетановићем.
 
Сахрањен је на Топчидерском гробљу, том приликом, испоштована је његова последња жеља, његово срце стављено је у урну која је узидана у споменик српским ратницима на Кајмакчалану. Нажалост, споменик су оштетили Бугари током Другог светског рата.
 
У Топчидерском парку, 1931. године подигнут је споменик Рајсу.
 
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****
 

No comments: