Saturday, August 2, 2014

ПУТИН: Први светски рат је опомена куда воде неумерене амбиције на светској позорници / "Fakti.org" August 1, 2014

Fakti.org
August 1, 2014

У МОСКВИ ОТКРИО СПОМЕНИК ПАЛИМА У ВЕЛИКОМ РАТУ И ОПОМЕНУО ЗАПАД ДА ВОДИ РАЧУНА О ЊЕГОВИМ ПОУКАМА

Cпоменик Херојима Првог светског рата
 
-Русија се вековима залагала за чврст однос поверења између држава. Тако је било и уочи Првог светског рата, када је учинила све да убеди Европу да мирно, без крви реши конфликт између Србије у Аустроугарске. Али, Русију нису слушали. На крају је Русија морала да одговори на изазов, штитећи братски словенски народ и бранећи себе и своје грађане од спољње претње.

-Не би било лоше да свет научи да ствари сагледава и предвиђа барем један корак унапред. Човечанству је већ одавно време да схвати и прихвати једну, најважнију истину: насиље рађа насиље. А пут ка миру гради се добром вољом и дијалогом. И памћењем лекција из претходних ратова.

-Русија је у Првом светском рату испуњавала своје савезничке обавезе и ишла ка победи, али су јој победу „украли“ они који су сејали раздор и стремили власти, издајући националне интересе земље.
 
-Ми данас успостављамо везу између епоха своје новије историје, успостављамо континуитет наше историје. А Први светски рат, његове војсковође и војници имају у њој достојно место.
 
ЛЕКЦИЈЕ из Првог светског рата упозоравају нас на то до чега доводе агресија, егоизам и неумерене амбиције на светској позорници, изјавио је председник Русије Владимир Путин на церемонији откривања споменика Херојима Првог светског рата.
 
Споменик је откривен данас на Поклоној гори у Москви, и та церемонија је једна од главних руских свечаности посвећених стогодишњици почетка рата.
 
„У светској историји има много примера колико се страшна цена плаћа када се не жели да се чује друга страна, када се газе туђа права и слободе и легитимни интереси зарад сопствених интереса и амбиција“- истакао је Путин.
 
„Не би било ложе научити да се ствари сагледавају и израчунају барем један корак унапред. Човечанству је већ одавно време да схвати и прихвати једну, најважнију истину: насиље рађа насиље. А пут ка миру гради се добром вољом и дијалогом. И памћењем лекција из претходних ратова. О томе ко их је и зашто почео“ - казао је шеф руске државе.
 
По његовим речима, споменик борцима из Првог светског рата - „није само дуг њиховим великим подвизима, већ и упозорење да је свет крхак и да смо дужни да га чувамо, да памтимо шта је најдрагоценије на земљи - миран, спокојан, стабилан живот“.
 
Руски председник је истакао важност просветитељског рада за очување објективне историјске слике.
 
„Озбиљна истраживања у архивама омогућиће да се тачно сазнају и узроци, и ток тог рата, да се саставе спискови с именима учесника, како би нове генерације сазнале судбину својих предака, историју својих породица“ - нагласио је он.
 
Путин сматра да је „принципијелно важно да се сећање на борце руске армије овековечи како доликује, да се пронађу и уреде гробови погинулих у Првом светском рату“.
 
„Тамо почивају војници из различитих земаља. Али, сви су они заувек везани заједничком трагедијом“ - рекао је председник Русије.
 
Владимир Путин
 
Путин је нагласио да је Русије у Првом светском рату испуњавала своје савезничке обавезе, ишла је ка победи, али су јој победу „украли“ они који су сејали раздор и стремили власти, издајући националне интересе земље.
 
Он је истакао улогу Русије почетком XX века, нарочито у предратном периоду, и нагласио да се она вековима залагала за чврст однос поверења између држава.
 
„Тако је било и уочи Првог светског рата, када је Русија учинила све да убеди Европу да мирно, без крви реши конфликт између Србије у Аустроугарске. Али, Русију нису слушали“ - казао је Путин.
 
На крају је, истакао је он, Русија морала да „одговори на изазов, штитећи братски словенски народ“ и „бранећи себе и своје грађане од спољње претње“.
 
По речима руског председника, Русија је испунила своју савезничку обавезу, покварила је својим деловањем у Прусији и Галицији планове противника, што је омогућило савезницима да задрже фронт и одбране Париз.
 
Када су противници бацили на исток значајан део својих снага, „Русија је успела да издржи тај притисак, а затим да пређе у офанзиву“.
 
„Ми данас успостављамо везу између епоха своје новије историје, успостављамо континуитет наше историје.
 
А Први светски рат, његове војсковође и војници имају у њој достојно место.
 
Како каже наш народ: боље касно него никад“ - нагласио је руски председник.
 
Након говора, Путин је положио букет црвених ружа на споменик.
 
Затим је у пратњи аутора споменика и других високих званица, укључујући градоначелника Москве Сергеја Собјањина и патриарха московского и целе Руси Кирила, разгледао споменик.
 
Идеја да се постави споменик у част стогодишњице уласка Руске империје у Први светски рат припада Руском војно-историјском друштву.
 
На конкурсу за споменик победио је скулптор Андреј Коваљчук.
 
Споменик је направљен од народних пара, а свој допринос су дале и мецене из иностранства.
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

 

No comments: