Friday, August 8, 2014

Годишњица смрти Арчибалда Рајса - Велики пријатељ српског народа / "PTB - Радио-телевизија Војводине [Tanjug]" August 8, 2014


PTB - Радио-телевизија Војводине
Tanjug
August 8, 2014

БЕОГРАД - Велики пријатељ српског народа Рудолф Арчибалд Рајс преминуо је пре 85 година, 8. августа 1929. године, у Београду.

Рајс је 1914. године дошао у Србију како би, као познати криминолог, истраживао злочине аустроугарске, доцније и немачке и бугарске војске над цивилним становништвом.

Арчибалд Рајс
 
Рођен је у Хаузаху, Баден, Немачка 8. јула 1875. године, у породици јеврејског порекла. Био је професор на Универзитету у Лозани, Швајцарска, форензичар, криминолог. Докторирао је већ у 22 години и брзо је стекао међународни научни углед.
 
Са српском војском прошао је у Првом светском рату голготу повлачења 1915. преко планинских врлети до Јадрана и Крфа.
 
Био је члан српске делегације на мировној конференцији у Паризу. Технички је модернизовао криминалистичку полицију у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.
 
Осим у Министарству полиције радио је извесно време и као вештак за фалсификоване новчанице у Народној банци. Поред свега другог, помагао је одлазак ратне сирочади из Србије на школовање у Швајцарску. Рајс се сматра и оснивачем озбиљне криминалистике у Србији.
 
У Србији је, поред стручних радова и низа публицистичких текстова, двадесетих објавио књиге "Шта сам видео и проживео у великим данима" и "Писма са српско македонског фронта" док је дело по којем је данас најпознатији "Чујте Срби", написано на француском, деценијама стајало у рукопису. Реч је о делу које одише разочарењем, али и великом љубављу према српском народу. Написано је оштро, искрено, с пуно горких речи о српској интелигенцији и такозваној друштвеној елити.
 
Преминуо је августа 1929. године, након једног вербалног дуела са бившим министром Капетановићем.
 
Сахрањен је на Топчидерском гробљу у Београду, а његово срце је, у складу са личном жељом, смештено у урну и узидано у споменик српским ратницима на Кајмакчалану. Споменик су разорили Бугари током Другог светског рата.
 
Споменик Рајсу подигнут је 1931. у Топчидерском парку у Београду.
 
Недавно је премијерно изведена драма о њему по тексту и у режији Љубивоја Тадића на Великој сцени Народног позоришта, у оквиру пројекта "Европљанин који нас је највише волео".
 
Једна основна школа на Палилули у Београду носи Рајсово име. На Чукарици, у новом насељу Филмски град налази се улица с његовим именом. Улице с његовим именом постоје и у Обреновцу, Петроварадину, односно Новом Саду, Крупњу, Нишу, Зајечару, Смедереву, Пожаревцу, Бањалуци, Шапцу...
 
Полицијско-криминалистичка академија у Београду редовно организује међународни научни скуп "Дани Арчибалда Рајса". Највеће признање тог факултета носи назив - Плакета Арчибалд Рајс.
 
На Сењаку у Београду сачувана је његова скромна кућа саграђена у традиционалном сеоском стилу названа "Добро поље" у знак сећања на место у Македонији, где се одиграла једна од битака Солунског фронта. Објекат је заштићено културно добро града Београда.
 
 
 
*****
 
If you would like to get in touch with me, Aleksandra, please feel free to contact me at heroesofserbia@yahoo.com
 
*****

No comments: